NASA, ESA, STScI, Paul Sell (University of Florida)

Torz galaxist fotózott a Hubble

Érdekes jelenséget fotózott le a Hubble űrtávcső a Földtől nagyjából 120 millió fényévre található Cepheus csillagképben: egy eltorzult galaxist, amelyet az egyik szomszédja vonzza magához.

Az eltorzult NGC 2276 nevű spirálgalaxis azért lehet ennyire aszimmetrikus, mert a mellette lévő NGC 2300 rendszer gravitációja vonzza a közelében lévő kékes csillagokat. Alapesetben egy „átlagos" galaxisban az idős, sárga csillagok középen helyezkednek el, de az NGC 2276 esetében a központ jól láthatóan elcsúszott.

Egyébként a jelenség nem egyedülálló az Univerzumban.

NASA, ESA, STScI, Paul Sell (University of Florida)

A már említett fiatal kékes csillagokat az NGC 2276 bal felső szélén lehet észrevenni. Ahogy a Hubble oldalán írják: a régióban erős csillagképződés folyik, amely miatt az is elképzelhető, hogy a folyamat egy másik törpegalaxissal való ütközés válthatta ki. A másik elmélet szerint az NGC 2276 épp most halad át egy forró gázhalmazon, amely nyomása miatt elindult a fiatal csillagok kialakulása.


Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk