Hemingway és Micimackó is közkincsé vált 2022-ben
Amíg Magyarországon a szerző halála után 70 évvel válhat egy-egy alkotás szabadon felhasználhatóvá, addig az Egyesült Államokban ezt sokszor egy mű megjelenéséhez is kötik. Ezért is válhat 2022-től közkinccsé számos 1926-ban megjelent alkotás, és az összes 1923 előtti hangfelvétel.

Dorothy Parker első verseskötete, az Enough Rope, William Faulkner első regénye, a Soldiers' Pay, valamint Langston Hughes, Willa Cather, T. E. Lawrence és más szerző könyvei is bekerülnek a köztulajdonba.

Köztük ott van még Ernest Hemingway legelső műve, a Fiesta - A nap is felkel, Agatha Christie regénye, Az Ackroyd-gyilkosság is és Franz Kafka könyve, A kastély is.

A legismertebb mű azonban, amely 2022-től vált közkinccsé, Alan Alexander Milne első Micimackó-története, amely 1926-ban jelent meg, és közel egy évszázaddal később a Disney gondozásában nagyjából egymilliárd dolláros hasznot hozott már.

Bár a Disney saját alkotásai a „The Mickey Mouse Protection Act" (kb. Mickey egér védelmi törvénye) értelmében védjegyoltalom alatt állnak, mégis a Micimackó és barátai Milne találmánya volt, így a vállalat elveszítheti a karakterre vonatkozó kizárólagosságát – írja a Rolling Stone az USA Today beszámolója alapján.

Érdekesség, hogy például Tigris karaktere csak két év múlva lesz szabadon felhasználható, hiszen csak 1928-ban jelent meg Milne második könyvében. A Micimackó-rajzfilmek szerzői jogai azonban a Disney-t illeti, így a könyvből született, közkinccsé váló adaptációk nem hasonlíthatnak szorosan a rajzfilmesített változatokra.

Emellett egy 2018-ban elfogadott törvény értelmében most először több mint 400 ezer hangfelvétel is közkinccsé válik a hangrögzítési technológia megjelenésétől egészen 1922-ig.


A figyelmetekbe ajánljuk