300 millió dolláros büntetést szabtak ki az Apple-re
Az amerikai óriásvállalatnak hatalmas kártérítést kell fizetnie az Optis Wireless Technology nevű cégnek, miután jogtalanul használták több szabadalmukat is.

A szabadalmi vitatárgyalás során egy texasi esküdtszék megállapította, hogy az Apple valóban jogtalanul használta az Optis Wireless Technology nevű cég tulajdonában álló, szám szerint 5 darab szabadalmat – írja a The Verge. A döntés értelmében a cupertinói gigacégnek 300 millió dollárt kell kifizetnie a szabadalmakkal foglakozó Optisnak, mivel nem fizettek a cég tulajdonában lévő 4G/LTE technológiát képező licenszek jogaiért, amelyek az Iphone, Ipad és Apple Watch típusú készülékekben is megtalálhatóak.

A két cég már tavaly is a bíróság előtt viaskodott egymással, akkor az esküdtszék 506 millió dollárt ítélt oda az Optisnak, de Rodney Gilstrap járásbíró áprilisban érvénytelenítette ezt a díjat és elrendelte az új tárgyalást, amely csak a kártérítésre összpontosít. A hivatalos indoklás szerint az előző esküdtszék tagjai nem a FRAND (tisztességes, ésszerű és megkülönböztetéstől mentes) feltételrendszer szempontjai szerint ítélték meg az ügyet, amely elengedhetetlen a szabadalmi perek esetében.

A szóban forgó öt szabadalom egykor az LG, a Panasonic és a Samsung tulajdona volt, de azokat később az Optis szerezte meg.

Az Apple szóvivője vasárnap a The Verge-nek címzett e -mailben azt írta, hogy a cég csalódott az ítélet miatt, és fellebbezést tervez.

"Az Optis nem gyárt termékeket, és a vállalkozásuk egyetlen célja az, hogy az általuk megszerzett szabadalmak segítségével beperelnek más vállalatokat. Továbbra is védekezni fogunk azon kísérleteik ellen, hogy indokolatlan kifizetéseket kapjanak a megszerzett szabadalmakért."

A figyelmetekbe ajánljuk