Három különös pszichotikus szindróma

A pszichózis a valóságtól való elszakadást jelenti, három különös szindrómában pedig nagyon egyedi tünetekben jelentkezik.


A pszichózis az, amikor a beteg elszakad a realitás talajától, hallucinál, téveszméi vannak, gondolatai rendezetlenek. Jellemző a szkizofréniára, bipoláris zavarra és a depresszióra is. Az 1800-as évek óta emellett három különös pszichotikus szindrómát is leírtak a szakemberek:

1. Cotard-szindróma: Jules Cotardról kapta a nevét a 19. században. Aki ebben a betegségben szenved, úgy érzi, hogy meghalt, vagy sosem létezett, esetleg nincs vére, vagy nincsenek szervei. Cotard délire des negations-ként írta le a tünetegyüttest, amit végül róla neveztek el. Általában depressziós betegekre jellemző ez a ritka nihilista pszichózis, egy depressziós betegnek például lehet olyan téveszméje, hogy belső szervei kővé váltak.

2. Capgras-szindróma: a Joseph Capgras után elnevezett szintén ritka pszichotikus kórkép jellemzője, hogy a páciens azt hiszi, családtagjait, barátait dublőrök cserélték fel. A szindróma szkizofréniára és demenciára egyaránt jellemző. A kilencvenes években leírtak egy beteget, aki azt állította, férjét kicserélték, így nem volt hajlandó vele aludni.

3. Folie à Deux (indukált paranoid zavar): ezt a tünetegyüttest az jellemzi, hogy egyszerre két emberre is jellemzőek ugyanazok a hallucinációk, tehát az egyik mintegy átadja a másiknak a pszichózist. A téveszmék nem fertőzőek, de egy mérgező, elkülönített kapcsolatban egy naiv fél a másik áldozatául eshet. Ilyen például az, amikor a paranoid férj szerint az FBI nyomoz utána, a felesége pedig szépen-lassan elhiszi a történetet és ő is elkezd rettegni. A közös hallucináláshoz a feleség valamilyen alapbetegségére, valamint a család és barátok tartós távollétére is szükség van.

Noha a fenti betegségek léteznek, nem szerepelnek a diagnosztikai kézikönyvben, mivel nagyon ritkák. Általában egy gyakoribb mentális zavar velejárói.

Forrás: Psychologytoday

A figyelmetekbe ajánljuk