brown and purple flower petals

Újabb előrelépés a HIV-kezelésben: rákgyógyszer lehet a megoldás

Egy széles körben használt rákgyógyszer, amely az immunrendszerre hat, egy új tanulmány ígéretes eredményei szerint a HIV-et ki tudja szorítani a rejtekhelyéről, és így a vírus támadásra és megsemmisítésre nyitottá válhat.


A vírus alattomosságának kulcsa a latenciája, a HIV a hosszú életű immunsejtek belsejében bújik meg, genetikai anyagát a sejtek sajátjába illeszti, így elkerülheti a lebukást. Ez a HIV gyógymódjának kifejlesztése előtt álló egyik fő akadály, mivel a vírust a vírusellenes kezelésekkel soha nem lehet teljesen kiirtani, hanem továbbra is jelen van a szervezetben ezekben a látens rezervoárokban. Az új tanulmány szerint a pembrolizumab, egy immunterápiás gyógyszer, amely átalakította a melanoma és más rákos megbetegedések kezelését, szintén képes lehet a HIV látenciáját visszafordítani, kiűzve a vírust a rejtekéből.

Bár a vizsgálat csak kis létszámú volt, csak 32 HIV-fertőzött és rákos ember vett részt benne, ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálat. A pembrolizumab úgy működik, hogy újraaktiválja az elhasználódott immunsejteket, amelyek egy csomó fehérjét expresszálnak a felszínükön, köztük egy PD1 nevű markert. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a HIV ugyanezeket a kimerültségi markereket használja fel arra, hogy téli álomba szenderüljön és észrevétlenül maradjon.

A mostaniban 32 résztvevőtől vért vettek a pembrolizumabbal való kezelés előtt és után, és a mintákat elemezték, hogy kiderüljön, mennyi volt kimutatható a vírus genetikai anyagából az immunsejtekben és a vérplazmában. Bár a vizsgálatban részt vevők többségének vérplazmájában még mindig nem volt kimutatható a HIV szintje, a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy egy héttel az első kezelés után a vírus egy szerény, de jelentős szintje előcsalogatódott a hibernációból, és újra szaporodni kezdett. Hat kezelési ciklussal később a replikációra kész HIV-et tartalmazó T-sejteket is gyakrabban mutatták ki egyes résztvevőknél.

További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy pontosan hogyan módosítják az olyan PD1-ellenes gyógyszerek, mint a pembrolizumab az immunválaszt és hogyan hatnak a HIV-specifikus T-sejtekre. Annak fényében, hogy a tudósok mennyire ismerik a pembrolizumabot, van lehetőség arra, hogy ez és más hasonló kezelések egy pragmatikus HIV-gyógymód felé vezető vezessenek.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk