Egy gucci üzlet

Ezeket biztos, nem tudtad! 5 érdekesség az éppen 100 éves Gucciról

A világ egyik legismertebb luxusmárkája a Gucci. A konszernt éppen 100 évvel ezelőtt alapította Guccio Gucci olasz üzletember és divattervező, akinek első üzlete nem volt több egy kicsi családi vállalkozásnál az olaszországi Firenzében. És hogy milyen érdekességek övezték a márka egy évszázados fennállását? Mutatjuk!


1. Az ihlet

Bár a Guccit valóban Olaszországban alapították, a márkára jellemző stílusjegyeket azonban a britek ihlették, ez pedig nem véletlen: a konszern alapítója ugyanis a londoni Savoy Hotelben dolgozott liftkezelőként, ahol olyan híreségekkel találkozott, mint Winston Churchill és Marilyn Monroe.

Ekkor jutott először eszébe, hogy divatházat kellene alapítani.

2. Az első termékek

A márka első termékei nem ruhák, hanem bőrből készült bőröndök, aktatáskák kézitáskák voltak. Ilyen termékeket egyébként még most is gyártanak, népszerűségük pedig semmit nem csökkent az elmúlt 100 évben.

3. A zabla

Szintén az első termékek egyike volt az a nyereghez kapcsolható bőrtáska volt, ami értelemszerűen kifejezetten lovasoknak készült. Innentől kezdve már nagyon könnyű kitalálni, honnan ered a konszern jó ismert zablát megformáló márkajelzése, melyet az 1950-es években kezdtek el használni Gucciék.

4. A csőd

Egy, az 1980-as években elterjedt pletyka miatt a Gucci csődbe ment – ekkor már az alapító három fia, Aldo, Vasco és Rodolfo vitték az üzletet –, ám bérgyilkosnak köszönhetően végül talpra tudtak állni.

A történetről az alábbi videóból tudhatunk meg többet.

5. A virágminta

Az Oscar-díjas Grace Kelly rajongott a Gucciért. 1966-ban már Monaco hercegnőjeként számára külön kérvényt nyújtott be arra, hogy készítsenek el neki egy virágmintás sálat. Ebből született meg végül az ikonikus „Flora", melyet Rodolfo Gucci tervezett Kellynek.

A figyelmetekbe ajánljuk