google logo beside building near painted walls at daytime

2,1 milliárd eurós kártérítési pert indítottak a Google ellen

A PriceRunner beperelte a Google-t, miután a keresőóriás elvesztette első uniós trösztellenes fellebbezését.


A svéd székhelyű PriceRunner ár-összehasonlító szolgáltatás bejelentette, hogy 2,1 milliárd euróra perli a Google-t, miután egy európai bíróság úgy ítélte meg, hogy a Google megsértette az uniós trösztellenes törvényeket. Tavaly novemberben az Európai Unió Törvényszékének döntése értelmében a Google-t rekordösszegű, 2,42 milliárd eurós bírsággal sújtották, amiért saját összehasonlító vásárlási szolgáltatásait előnyben részesítette a riválisokkal szemben.

A PriceRunner vezérigazgatója elmondta, hogy kártérítést kérnek a Google által hosszú évek során nekünk okozott károkért, de ezt a pert a fogyasztókért folytatott küzdelemnek is tekingi, akik szerint az elmúlt tizennégy évben óriási mértékben szenvedtek a Google versenyjogi jogsértéseitől.

A PriceRunner azt állította, hogy a Google monopóliumszerű pozíciót tölt be Európában, hozzátéve, hogy véleménye szerint a Google még mindig nem tett eleget az EU Bizottság határozatának, és visszaél erőfölényével. Ekként azt állította, hogy a forgalmat és a nyereséget elvonja más vásárlási szolgáltatásoktól a saját javára, valamint hogy az ajánlatai magasabbak, mint más szolgáltatásoké, ami károsítja a fogyasztókat.

Mivel a jogsértés még mindig folyamatban van a felperes szerint, ezért a kártérítés összege napról napra nő, és arra számítanak, hogy a per végső kártérítési összege jelentősen magasabb lesz. A Google elvesztette az első fellebbezését az uniós bírság ellen, de a múlt hónapban újabbat indított, mondván, hogy úgy érezik, vannak olyan területek, amelyek jogi tisztázást igényelnek az Európai Bíróságtól.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk