Egy gombafaj kicseréli az állat nagyjából harmadát a saját spóráira, majd párzásra és párzó mozdulatokra kényszeríti a kabócákat, hogy minél több társukat megfertőzhessék a gomba spóráival.


Amerikai kutatók egy új kabócapopulációt fedeztek fel, amelynek tagjai gyakorlatilag irányított zombiként viselkednek egy gombafajnak köszönhetően. A massospora nevű növény gyakorlatilag megsemmisíti a kabócák testének közel egyharmadát, beleértve a nemzőszerveiket is, majd kicseréli a hiányzó részt a saját fertőző spóráival.

Ezután szokatlan módon a kabócák repülnek tovább, mintha mi sem történt volna, a kicserélt részük pedig egy idő után szimplán lemorzsolódik, mint a radír a használat során – számol be az erről szóló friss tanulmányról a CNET.


Olyan, mint egy nemi betegség

Hasonlóan a varázsgombához, a parazitanövény módosítja a kabócák tudatát, hogy azok nemzőszerv nélkül is párzani akarjanak. Mi több, a gomba hatására a hímek olyan párzó szárnymozdulatokat végeznek, ami vonzza a párosodni kívánó hímeket is, hogy őket is tovább fertőzhesse a gomba spóráival. Gyakorlatilag úgy terjed a parazita, mint egy nemi betegség.

Egyébként nem szokatlan az ilyesmi az állatvilágban, létezik például egy olyan gombafaj, ami elkezd fejlődni a hangyákban – egészen addig, amíg ki nem robban a fejükből, ezzel tovább fertőzve más hangyákat. Ez a gombafaj 10 napig képes mozgatni a gyakorlatilag zombi hangyákat az izomszálain keresztül – derül ki ez is a tanulmányból. Korábban úgy sejtették, hogy a hangyák agyán keresztül irányítja őket a parazita.

A figyelmetekbe ajánljuk