útlevél

Kiadták az első nem nélküli útlevelet az USA-ban

Nemrégiben jelentették be, hogy hamarosan felkínálják a harmadik nemi opciót az Egyesült Államokban.


Azok számára, akik nem vallják magukat sem férfinak vagy nőnek, végre lehetőségük nyílik arra, hogy olyan amerikai útlevelet kapjanak, amely pontosan tükrözi identitásukat. Ezen a héten az amerikai külügyminisztérium kiadta az első "X" nemi megjelöléssel ellátott útlevelet, és azt tervezi, hogy jövőre szélesebb körben kínálja ezt a lehetőséget.

Amikor egy ember olyan személyazonosító okmányokat kap, amelyek tükrözik valódi identitását, nagyobb méltósággal és tisztelettel él"

mondta Jessica Stern, az LMBTQ-jogokért felelős amerikai különleges diplomáciai megbízott az Associated Pressnek. Stern azt is hozzátette, hogy ezzel a lépéssel az okmányok közelebb kerülnek ahhoz, hogy tükrözzék azt valóságot, hogy az emberi nemi jellemzők szélesebb spektrumát igyekeznek eltakarni, háttérbe szorítani.

Az amerikai külügyminisztérium júniusban jelentette be, hogy lépéseket tesz a nem bináris és interszexuális emberek számára egy harmadik nemi jelöléssel, a számítógépes rendszerekhez szükséges kiterjedt frissítések miatt. Bár az első X-genderes útlevelet már kiállították, az útlevélkérelmet és a rendszer frissítését ezzel a harmadik lehetőséggel még jóvá kell hagynia a kormányzati nyomtatványokat jóváhagyó Office of Management and Budgetnek.

Így ezekkel a változtatásokkal az Egyesült Államok azon országok kis csoportjába került, ahová Ausztrália, Új-Zéland, Nepál és Kanada is tartozik.

A figyelmetekbe ajánljuk