Egy brit útlevél.

Tömegek adják vissza a brit útlevelüket – ez állhat a háttérben

Drasztikusan megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik úgy döntöttek, hogy lemondanak a brit állampolgárságról, mióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból.


Az Independent által megszerzett elemzésből kiderült, hogy a brit állampolgárságról lemondók száma 2021-ben 30 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és a szóban forgó adat hatszor nagyobb, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor mindössze 140-en döntöttek hasonló módon.

Az Independent szerint 2021-ben összesen 868-an döntöttek úgy, hogy lemondanak brit útlevelükről. Külön érdekesség, hogy a 2011-2021-es időszakot illeti összesen 6507 ember határozott így.

A számokat kommentálva Maryem Ahmed, az OTS Solicitors bevándorlási osztályának vezetője elmondta, hogy nincs konkrét oka annak, hogy az emberek miért döntenek úgy ahogy.

Ahmed azonban megemlítette, hogy a fő problémát a kettős állampolgárság kérdése okozhatja.

Ez is érdekelhet: Ismét a legjobbak között a magyar útlevél – itt a teljes lista!

Az Independent megjegyzi, hogy a kettős állampolgárság korlátozása bonyodalmakhoz vezetett az Egyesült Királyság azon állampolgárai számára is, akik jogszerűen tartózkodnak az EU-ban. Az uniós tagállamok többsége ugyanis megköveteli, hogy a külföldiek csak egy ország állampolgárságával rendelkezzenek.

A szakértők megjegyzik, hogy a legtöbb uniós ország tartózkodási engedélyt ad ki a brit útlevéllel rendelkezők számára. Mindazonáltal a tartózkodási engedély nem teszi lehetővé számukra, hogy teljes jogú polgárok legyenek – például nincs szavazati joguk –, és emiatt egyesek úgy döntenek, hogy lemondanak brit útlevelükről.

Emellett azok, akik versenyképesebbek szeretnének lenni az EU munkaerőpiacán, gyakran határoznak úgy, hogy lemondanak brit állampolgárságukról, mivel az uniós útlevél nagyobb szabadságot biztosít számukra.

Amellett, hogy a külföldön élő brit állampolgárok úgy döntenek, hogy lemondanak állampolgárságukról, a SchengenVisaInfo.com korábban arról is beszámolt, hogy a Brexit után jelentősen csökkent az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok száma is.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal augusztus elején közölte, hogy 2021-ben már csak mintegy 43 ezer uniós polgár kért munkavállalási, családi vagy tanulmányi vízumot, ami meredek csökkenést jelent a Brexit előtti időkhöz képest, amikor akár 430 ezer uniós polgár is érkezhetett az Egyesült Királyságba.

Forrás: Travel Daily


A figyelmetekbe ajánljuk