A Berlini Filmfesztivál szervezői augusztusban jelentették be, hogy ezentúl nem díjazzák nemi alapon elkülönítve a színészeket. Egyre többen szeretnék, ha az Oscar is meglépné ezt.


Cate Blanchett után most Tilda Swinton is elismerően nyilatkozott a lépésről:

„Elkerülhetetlen, hogy a gendersemleges díjazás legyen az új norma a filmiparban, és a nagy presztizsű díjátadókon, mint az Oscar vagy a BAFTA."

Swinton a héten megtartott Velencei Filmfesztiválon adott rövid interjút, ahol egyébként életműdíjat kapott.


„Nagyon örülök a híreknek, és az gondolom, előbb utóbb mindenki követni fogja őket. Nekem legalábbis ez egyértelmű."

Nem Tilda Swinton az egyetlen, aki elismerését fejezi ki a Berlini Filmfesztivál szervezői felé a döntésért. Cate Blanchett idén a Velencei Filmfesztivál zsűrijének elnökeként érkezett a városba, és elmondása szerint mindig is zavarta a legjobb férfi- és női színész kategóriájának megkülönböztetése.

„Mindig is színészként hivatkoztam magamra. Annak a generációnak a tagja vagyok, ahol a színésznő szónak szinte mindig van egy kis prejoratív felhangja, amivel nem kívánok azonosulni" – nyilatkozta Blanchett.

(Guardian)

Friss

Getty Images

Hősi katona maradványaira bukkantak, aki Vezúv kitörésekor sietett a katasztrófa helyszínére

Olasz régészek egy 2000 éve, a Vezúv kitörésekor elhunyt katona maradványait azonosították, akiről úgy gondolják, hogy részt vett az idősebb Plinius által vezetett mentésben.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk