clear drinking glass on white table

Tagadhatatlanná vált, hogy a feketék - akik egykor hiányoztak az amerikai whiskykocsmákból és a whisky történetének elbeszéléséből - régóta szerepet játszottak a szeretett szeszesital megalkotásában.


A 18-20. századi történelmi feljegyzések, például Kentuckyban és Tennessee-ben, nem gyakran említik a feketék hozzájárulását a whisky iparághoz. A rabszolgatartók például nem nagyon dicsérték a rabszolgákat, akik a whiskey-munkások többségét alkották. És miután 1865-ben eltörölték a rabszolgaságot, a déli whiskyiparban a szegregáció hívei sem osztogattak dicséreteket.

Az azonban tagadhatatlanná vált, hogy a feketék szerepet játszottak Amerika kedvenc szeszesitalának megalkotásában. A faszénnel égetett tölgyfahordók, amelyek a whiskykészítés nélkülözhetetlen alkotóelemei, a rabszolgák szeszfőzési gyakorlatából származhatnak, akik a faszénnel égetett hordókat arra használták, hogy csökkentsék a holdfényük csípősségét.

George Washington elnök rozsos whiskey-üzemét, amely akkoriban az ország egyik legnagyobbja volt, többnyire rabszolgák működtették. Andrew Jackson elnök pedig egyszer vérdíjat ajánlott fel azért, hogy szökött lepárlóját visszaadják neki. A figyelmen kívül hagyott tények listája hosszú. Napjainkban a leghíresebb Nathan "Nearest" Green története, aki egykori rabszolga volt, és aki megtanította Jack Danielnek, hogyan kell whiskyt lepárolni.

A Jack Daniel's márka elkezdte elmesélni a történetet, és 2017-ben Fawn Weaver, egy fekete nő Kaliforniából elindította a Green becenevét viselő díjnyertes whiskygyártó céget - Uncle Nearest -, amely Green ük-ükunokáját, Victoria Eady Butlert vette fel a cég mesterkeverőjének, így ő lett az első ismert fekete nő, aki valaha is ilyen pozíciót töltött be bármelyik whiskygyártó cégnél.

A legtöbb ember számára, aki még sosem járt a Kentucky állambeli Louisville-ben, de a Kentucky Bourbon Trail kapujaként ismeri, a város neve valószínűleg a kék fű lengő, és a barna hordókból egyenesen töltő fehér szeszfőzők képét idézi fel.

De a Breonna Taylor-gyilkosság és a városban 2020 májusában lezajlott tüntetések után a híreket figyelő emberek számára lehetetlen volt továbbra is azt feltételezni, hogy ez az a vidék, ahol csak fehérek készítenek whiskyt, hiszen Louisville nagyon is fekete város. És a rabszolgaság megszűnése utáni 150 évben az ipar fekete munkásokra támaszkodott.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk