white and blue ceramic bowl

Sosem sikerült még tökéletes rizst főzni? Segítünk!

Nincs egyféle módszer, de ezek a kipróbált és bevált módszerek megalapozzák a barna rizs sikerét.


A rizs nedvszívó képessége, és különösen a barna rizsben lévő korpa miatt különösen hajlamos arra, hogy pépes legyen. Néhány ételhez, például a sushihez, jobban ajánlott a fehér rizs, mert az íze annyira nem feltűnő. De a sült rizshez, a kevergetve sütött ételekhez, a gabonás tálakhoz és a köretként való felhasználáshoz jobban passzol a barna rizs diós intenzitása. Ha azonban arról van szó, hogyan kell barna rizst főzni, megdöbbentően sok rossz információ kering, akár a zacskó rizs oldaláról, akár a rizsfőzőn található utasításokból származik.

Vigasztaljon tehát a tudat, hogy nem a te hibád, ha nem tudsz kellemesen al dente és nem pépes barna rizst készíteni. Az alábbiakban négy hibabiztos módszert találsz arra, hogy életed legjobb pelyhes barna rizsét készítsd el. Ezek a módszerek rövid- és hosszú szemű barna rizshez egyaránt használhatók, beleértve az olyan fajtákat, mint a barna basmati rizs és a barna jázmin rizs. És mielőtt megkérdeznéd: az, hogy öblíted-e a rizst, egyéni döntés, egyes források szerint egyáltalán nem kell öblíteni a barna rizst. A lehető legpuhább barna rizshez viszont az öblítés a legjobb megoldás.

Ha barna rizst főzünk a tűzhelyen, akkor minden 1 csésze barna rizshez 1¾ csésze víz ajánlott. A só elengedhetetlen: használj körülbelül ½ teáskanál kóser sót egy csésze rizsre. A rizst egy nehéz aljú, közepes méretű lábasban közepesen magas hőfokon forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedve főzzük, amíg a rizs megpuhul és a víz elpárolog, 40-45 percig. Óvatosan pelyhesítsük fel, és hagyjuk állni lefedve, a tűzről levéve 10 percig, hogy a rizs minél könnyebb és pelyhesebb legyen.

Ha gyorsan akarunk barna rizst főzni a tűzhelyen úgy, hogy a lehető legkülönlegesebb, legszebben elválasztott, pihe-puha rizsszemeket kapjuk, akkor fogj egy nagy fazekat, a szűrőjét, és mondj örökre búcsút mind az alulfőtt, mind a pépes rizsnek. A legjobb dolog ebben a módszerben az, hogy a felhasznált víz mennyisége nem számít. Ugyanis arról van szó, hogy a rizst tésztához hasonlóan egy fazék sós vízben al dente-re főzzük körülbelül 25-30 perc alatt. Szűrd le a rizst, majd tedd vissza a meleg fazékba 10 percre, lefedve, a tűzről levéve, hogy gőzölögjön, és még bolyhosabb és szárazabb legyen.

(Forrás: Bon Appétit)


A figyelmetekbe ajánljuk