Miért isszák tejjel a teájukat a britek?

Miért isszák tejjel a teájukat a britek?

A hűvösebbre forduló időjárással a legtöbben a meleg kakaó, a pumpkin spice latte és más hangulatos forró italok felé fordulunk.


De ott van a tea is − legyen az zöld, gyógynövényes vagy fekete −, mely még fel is ébreszt, arról nem is beszélve, hogy számos egészségügyi előnnyel jár.

Ha tovább olvasnál: Teázzunk sokat, hogy elkerüljük a cukorbetegséget!

Egyesek előszeretettel adnak tejet a teához, hogy ínycsiklandozó chai-t készítsenek. De vajon miért is keverjük össze ezt a két összetevőt? Úgy tűnik, hogy ez egy brit dolog, és valójában nem sok köze van az ízhez.

​Miért teszünk tejet a teába?

A britek szokása, hogy tejet tesznek a teába, egészen a 18. századig nyúlik vissza, abba az időbe, amikor a teát még kannában főzték. A tea akkoriban nagy dolog volt, és az emberek inkább porceláncsészékből itták. A legtöbb ember azonban nem engedhette meg magának a díszes, finom csontporcelánt, és a rendelkezésre álló csészék megrepedtek a forró tea forróságától.

Ez is érdekelhet: Tearajongók, figyelem! Ezt az 5 különlegességet mindenképp ki kell próbálnotok!

egy cs\u00e9sze te\u00e1ba tejet \u00f6ntenek, mellette barna kockacukor

Fotó: Shutterstock

A megoldás? Először tejet öntöttek a csészébe, majd hozzáadták a teát. A hideg tej eléggé lehűtötte a teát ahhoz, hogy a porcelán ne törjön össze, a keserűség csökkenése pedig csak egy további előny volt!

Egyes források szerint a tea abban az időben hihetetlenül értékesnek számított, ezért azok a családok, akik nem engedhették meg maguknak a nagy mennyiséget, sok tejhez adtak egy csöpp teát, míg a jómódú családok inkább az ellenkezőjét tették.

​Mi a helyes módja annak, hogy tejjel igyuk a teát?

Nincs ilyen, annyi tejet adhatsz hozzá, amennyit csak akarsz − bár ha először a tejet töltöd ki, majd hozzáöntöd a teát, az jobb ízt adhat. Ez azért van így, mert amikor hideg tejhez forró teát adsz, a tejet a tea hőmérsékletére hozod, így az íz egyenletesebben oszlik el. Ha azonban tejet adsz a teához, akkor lehűtöd a teát, így nem biztos, hogy olyan jó íze lesz.

Forrás: Taste of Home


A figyelmetekbe ajánljuk