erzsébet kirélynő teát iszik

A britek és a tea...két elválaszthatatlan jó barát. De gondolkodtál már azon, hogy a szigetország első számú személye, II. Erzsébet királynő mégis miképp fogyasztja? Vess egy pillantás az uralkodó teázási szokásaira!


Erzsébet királynő minden reggelét – a korábbi királyi séf, Darren McGrady elmondása szerint – tipikusan brit módon, egy csésze teával és keksszel kezdi. És habár lehet, hogy puccos séfje van, teaválasztása teljesen hétköznapi: Earl Grey, Assam és Darjeeling teát iszik egy kis tejjel, cukor nélkül.

Délutáni uzsonnakor pedig (high tea) Twinings Earl Gray-jel teli csészét szolgálnak fel őfelségének.

De mik a teaivás királyi szabályai? Melyek azok a szigorú kritériumok, amelyet be kellene tartanunk, ha őfelségével ülnénk egy asztalnál?

  1. A teát csészébe öntik, majd hozzáadják a tejet. A tej sosem kerülhet hamarabb a csészébe.
  2. A teát nem szabad össze-vissza kevergetni, kerülni kell a körkörös mozdulatokat.
  3. A kanál pedig nem érintheti a csésze oldalát.

A királynőnek ugyan saját személyzete van, akik minden egyes igényét kielégítik, nem idegen tőle, hogy alkalmanként saját maga készítse el a forró italt.

A szigorú etikettel való viccelődés pedig a platina jubileum idején sem maradt el. Az egész ország és a királyi család Erzsébet 70 éves uralkodását ünnepelte – de arra senki sem számított, hogy az angolok másik nagy kedvencével, Paddington macival fog teázgatni.

Íme, a vicces videó:

A figyelmetekbe ajánljuk