Jacek Chabraszewski/Shutterstock
október 07., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Tápláló vacsora a hideg napokra: citromos-zöldfűszeres sült lazac – recept!

A hűvös estéken nincs is jobb, mint egy finom vacsora, ami egyszerre könnyű, mégis tápláló. Ez a citromos-zöldfűszeres sült lazac pontosan ilyen: mindössze pár hozzávalóból elkészül, mégis igazi mediterrán hangulatot varázsol az asztalra. A roppanós kéreg alatt omlós, szaftos halfilé rejlik, amit a friss fűszerek és a citrom pikáns aromája tesz tökéletessé.

A lazac nemcsak finom, hanem az egyik legegészségesebb halféle is: gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segítik a szív és az agy működését, valamint enyhítik a gyulladásokat a szervezetben. Emellett kiváló fehérjeforrás, amely hosszan tartó teltségérzetet ad, miközben nem terheli meg az emésztést. A friss citrom C-vitaminban bővelkedik, a zöldfűszerek pedig természetes antioxidánsokat tartalmaznak. A The Kitchn receptje nemcsak ízletes, hanem tápláló és kiegyensúlyozott vacsora is, amely ideális választás egy hűvös és fárasztó nap végén.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 4 db lazacfilé
  • 1 nagy citrom
  • 1 evőkanál finomra vágott friss zöldfűszer (petrezselyem, kapor, vagy a kettő keveréke)
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  • A citrom felét reszeljük le, majd facsarjuk ki a levét egy kis tálba. Keverjük hozzá a zöldfűszert és az aprított fokhagymát. A citrom másik felét vágjuk négy gerezdre – ezek a tálaláshoz kellenek majd.
  • A lazacfiléket töröljük szárazra, kenjük meg olívaolajjal (ha bőr nélküli, az alját is), majd sózzuk és borsozzuk.
  • A hal tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a citromos-zöldfűszeres keveréket, és már mehet is a tepsibe.
  • Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 12-15 percig, amíg a lazac húsa kivilágosodik, és villával könnyen szétválasztható lesz.
  • Frissen, a félretett citromgerezdekkel kínáljuk.

A lazac nemcsak a hobbiszakácsok kedvence, hanem Hollywoodban is meghatározó étel. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Julia Roberts például a legegyszerűbb formájában szereti: kedvenc vacsorája mindössze három hozzávalóból áll – lazacból, avokádóból és barna rizsből. Az 57 éves színésznő állítólag maga is gyakran elkészíti ezt az ételt, ha épp otthon vacsorázik.

Nyitókép: Illusztráció / Jacek Chabraszewski/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök