szőlő

Miért ritka a szőlőízű fagylalt?

Te találkoztál már szőlő ízesítésű fagyival? A válaszod pedig az, hogy nem? Itt a válasz a miértekre!


Amennyire gyakori a szőlőíz cukorkákban és többféle édességekben, – sőt még akár a jégkrémeknél –, olyannyira nem találjuk a fagyizókban. Természetesen akadnak elvétve helyek, ahol rábukkanhatunk erre az egészen különleges finomságra, de alapvetően nem jellemző, és nyomos okai vannak.

Az első a gyümölcs színe. A szőlő egy antocián nevű vegyületet tartalmaz, ami a lila pigment forrása. Ez a vegyület, bár erős antioxidáns, megváltoztathatja a szőlőpüré fagyasztásának módját. A vegyület valójában lebomlik, ami bizonyos mértékig befolyásolja a színt és az ízt. Ezért van a legtöbb szőlőízű desszertben élelmiszer-színezék.

A szőlőt savas jellege miatt nehéz fagylaltosítani. A sav, ha tejtermékkel keveredik, romlani kezd. Tehát a savakat ki kell dolgozni a szőlőléből a keverés előtt, ami ugyan megvalósítható, de egy újabb plusz „teher", amit más ízek esetében nem kell megtenni.

A szőlőnek mindezek mellett magas a víztartalma. Ez azt is jelenti, hogy a fagylalt készítés közben, a fagyasztás során jeges darabkákká válnak. A krémes szőlőfagylaltot nehéz nagy mennyiségben előállítani. Ráadásul a héj rajta hagyása tönkretenné az állagot, a szőlő hámozása pedig elveszi az ízének nagy részét.

(rd)

A figyelmetekbe ajánljuk