
A szakértő szerint ez a jel mindig elárulja, hogy friss-e a bolti kenyér
Szinte minden ételre igaz, hogy frissen a legfinomabb, de ha nincs időnk vagy energiánk otthon kenyeret sütni, akkor bizony a boltban kell a legjobb portékák után kutatnunk – és ekkor is csak remélni tudjuk, hogy sikerül kifognunk egy friss, ízletes darabot. De honnan tudhatjuk, hogy melyik kenyér a legjobb választás? Elmondjuk!
A szakértő szerint mindenképp keressük a kemény, feszes héjat, ugyanis a régebbi kenyér héja hajlamos megereszkedni és ráncosodni, ami elég egyértelmű jel. Emellett a héj minden esetben legyen egyben, ne peregjen le, mert az gyanús jelenség: ha nem tűnik jónak, inkább hagyjuk ott és keresgéljünk tovább. Mivel sokféle kenyér létezik, a szakértő azt is részletezte, hogy mire érdemes odafigyelni a különböző típusoknál – és azt is, mikor ajánlatos vásárolni, ha igazán friss kenyeret szeretnénk.
Rusztikus kenyér esetében – például kovászos vagy kézműves termékeknél keressük a ropogós héjat, amin váltakoznak a színárnyalatok (közepes aranybarnától a sötétebb színig). Fontos, hogy a kenyérben lévő légbuborékok épek legyenek, és hogy ne legyen nyirkos a belseje.
A szeletelt, szendvicskenyér esetében arra kell figyelnünk, hogy puha tapintású legyen, és ha finoman megnyomjuk, rugózzon vissza, vagyis ne maradjon benyomódva. A Daily Meal cikke minden csomagolt termékre vonatkozóan kiemel egy intő figyelmeztetést: ha párát, vagy gőzt látunk a zacskó belsejében, ne vegyük meg – ez a jel ugyanis arra utal, hogy túl hamar csomagolták be. A kenyérnek szüksége van néhány órára, hogy teljesen kihűljön – ha túl korán zacskózzák, nem lesz megfelelő a textúrája.

A legfrissebb kenyeret reggel, lehetőleg a nyitás utáni első 2–3 órában érdemes beszerezni. Mivel a pékek általában éjszaka vagy hajnalban sütnek, reggel van a legnagyobb esély arra, hogy friss terméket találunk a polcokon.
Miután sikerült megvennünk a friss finomságot, már csak az a dolgunk, hogy megfelelően tároljuk – itt pedig a legfontosabb szakértői tipp, hogy soha ne tegyük hűtőbe, ugyanis ott gyorsabban megszikkad, vagyis hamarabb lesz száraz és íztelen.
Olvasd el ezt is!