
6 hiba, amit smash burger készítésekor el szoktunk követni
A smash burger népszerűségét muszáj elfogadnunk – és valóban el is ismerjük, hiszen egy igen egyszerű és könnyen elkészíthető fogásról van szó, amit szinte mindenki szeret. Mivel vendégvárónak is, vagy egy piknik főfogásának is alkalmas ételről van szó, egyre többen próbálják otthon is megcsinálni. De lássuk, mikre érdemes különösen odafigyelni az elkészítésekor.
Míg egy vastagabb steak esetében fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen sütés előtt, a smash burgernél ez nem így van: fontos, hogy a darált hús jó hideg legyen: a legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kerül a forró sütőfelületre. Ahogy a Food and Wine cikke is kiemeli, a hideg hús így jobban egyben marad, nem fog szétesni lapításkor, és kevésbé ragad rá a spatulára.
Mindegy, hogy marha-, sertés- vagy csirkehúst használunk, fontos, hogy legalább 15–20 százalék zsírtartalmú darált hússal dolgozzunk – a zsír kulcsfontosságú a ropogós, karamellizált kéreghez és természetesen az ízhez is.
A serpenyőt vagy sütőlapot addig kell melegítenünk, amíg elkezd füstölni – ne féljünk attól, hogy tűzforró lesz, hiszen ez a cél. Fontos, hogy a húspogácsának azonnal sülnie kell, amint a felületre kerül. A forró vas garantálja az aranybarna, ropogós kéreg kialakulását, és csökkenti a leragadás esélyét. Használhatunk kültéri lapos grillt vagy öntöttvas serpenyőt is, de mindig figyeljünk oda a jó szellőzésre.
Az átlagos, vastagabb burgereknél megszokhattuk, hogy a fűszereket jól belegyúrjuk a húsba, de a smash burgernél ugyanez a lépés kemény, rágós húspogácsát eredményezhet. Fontos, hogy ne fűszerezzük előre a húst. Csak akkor szórjuk meg sóval és borssal, amikor már szépen kilapult a sütőfelületen – így a fűszerek egyenletesebben oszlanak el, és sokkal jobb lesz a végeredmény.

Mivel a smash burger szó szerint „szétlapított burgert” jelent, erős, nehéz spatula kell hozzá – olyan, amivel valóban jól rá tudunk nyomni a húsra. Egy széles, rozsdamentes acélból készült spatula a legjobb választás, ugyanis a vékony él segít, hogy jól a hús alá tudjunk nyúlni, és anélkül meg tudjuk fordítani, hogy szétesne.
Nagyon zavaró tud lenni, amikor sütés közben már azt hisszük, mindent jól csinálunk, majd egyszer csak azt látjuk, hogy a hús fele a spatulán marad. A hideg hús és hideg spatula megelőzi ezt, de itt van egy további tipp: vágjunk ki egy kb. 7–8 cm-es négyzetet sütőpapírból, és helyezzük a húspogácsa tetejére, mielőtt lenyomnánk. Ez garantáltan megakadályozza, hogy a spatulára ragadjon a hús. Lapítás után a sütőpapírt egyszerűen húzzuk le róla, és használjuk bátran a következő adagnál is.
Olvasd el ezt is!