David Gonzalez Laranjo/Shutterstock
június 22., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

6 hiba, amit smash burger készítésekor el szoktunk követni

A smash burger – vagyis a szétlapított burger – meghódította először Amerikát, aztán Európát, aztán szép lassan Budapest belvárosát is. Egyre többen próbálkoznak azzal, hogy otthon is elkészítsék ezt az ínyencséget – akkor sem kell azonban elkeserednünk, ha elsőre nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk. Most megmutatjuk a 6 leggyakoribb hibát, amikre ha odafigyelünk, legközelebb tényleg tökéletes burgert készíthetünk.

A smash burger népszerűségét muszáj elfogadnunk – és valóban el is ismerjük, hiszen egy igen egyszerű és könnyen elkészíthető fogásról van szó, amit szinte mindenki szeret. Mivel vendégvárónak is, vagy egy piknik főfogásának is alkalmas ételről van szó, egyre többen próbálják otthon is megcsinálni. De lássuk, mikre érdemes különösen odafigyelni az elkészítésekor.

1. Túl meleg a hús

Míg egy vastagabb steak esetében fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen sütés előtt, a smash burgernél ez nem így van: fontos, hogy a darált hús jó hideg legyen: a legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kerül a forró sütőfelületre. Ahogy a Food and Wine cikke is kiemeli, a hideg hús így jobban egyben marad, nem fog szétesni lapításkor, és kevésbé ragad rá a spatulára.

2. Túl sovány húst használunk

Mindegy, hogy marha-, sertés- vagy csirkehúst használunk, fontos, hogy legalább 15–20 százalék zsírtartalmú darált hússal dolgozzunk – a zsír kulcsfontosságú a ropogós, karamellizált kéreghez és természetesen az ízhez is.

3. Nem elég forró a sütőfelület

A serpenyőt vagy sütőlapot addig kell melegítenünk, amíg elkezd füstölni – ne féljünk attól, hogy tűzforró lesz, hiszen ez a cél. Fontos, hogy a húspogácsának azonnal sülnie kell, amint a felületre kerül. A forró vas garantálja az aranybarna, ropogós kéreg kialakulását, és csökkenti a leragadás esélyét. Használhatunk kültéri lapos grillt vagy öntöttvas serpenyőt is, de mindig figyeljünk oda a jó szellőzésre.

4. Túl korán fűszerezünk

Az átlagos, vastagabb burgereknél megszokhattuk, hogy a fűszereket jól belegyúrjuk a húsba, de a smash burgernél ugyanez a lépés kemény, rágós húspogácsát eredményezhet. Fontos, hogy ne fűszerezzük előre a húst. Csak akkor szórjuk meg sóval és borssal, amikor már szépen kilapult a sütőfelületen – így a fűszerek egyenletesebben oszlanak el, és sokkal jobb lesz a végeredmény.

Fotó: EvgeniiAnd/Shutterstock
5. Rossz spatulát használunk

Mivel a smash burger szó szerint „szétlapított burgert” jelent, erős, nehéz spatula kell hozzá – olyan, amivel valóban jól rá tudunk nyomni a húsra. Egy széles, rozsdamentes acélból készült spatula a legjobb választás, ugyanis a vékony él segít, hogy jól a hús alá tudjunk nyúlni, és anélkül meg tudjuk fordítani, hogy szétesne.

6. Hozzáragad a hús a spatulához

Nagyon zavaró tud lenni, amikor sütés közben már azt hisszük, mindent jól csinálunk, majd egyszer csak azt látjuk, hogy a hús fele a spatulán marad. A hideg hús és hideg spatula megelőzi ezt, de itt van egy további tipp: vágjunk ki egy kb. 7–8 cm-es négyzetet sütőpapírból, és helyezzük a húspogácsa tetejére, mielőtt lenyomnánk. Ez garantáltan megakadályozza, hogy a spatulára ragadjon a hús. Lapítás után a sütőpapírt egyszerűen húzzuk le róla, és használjuk bátran a következő adagnál is.

Nyitókép: Smash burger / David Gonzalez Laranjo/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök