Egy sajttorta.

Rejtélyek az édesség mögött – 6 megdöbbentő érdekesség a sajttortáról

A sajttortát rengetegen szeretik sima állaga és finom íze miatt, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben a desszertben sokkal több van, mint sajt, kalória és cukor. Ennek apropójából az alábbi cikkben hat olyan sajttortával kapcsolatos érdekességet mutatunk be, amiről eddig nem hallottál!


Fehérje, vitaminok és még sok más

Egyetlen adag New York-i sajttorta (kb. 1200 g) körülbelül 3900 kalóriát tartalmaz. Az édesség gazdag tápanyagforrás, amely több mint 300 g szénhidrátot és körülbelül 67 g fehérjét tartalmaz. Ezen kívül 274 g zsírt is biztosít, valamint D-vitamint (6,1 mcg), kalciumot (620 mg), vasat (7,7 mg) és káliumot (1094 mg) is.

A sajttortát nem New Yorkban találták fel

Thomas Habr/Unsplash

A New York-i típusú sajttorta világszerte népszerű, de kevesen tudják, hogy az édességet nem New Yorkban vagy Amerikában találták fel. A legkorábbi ismert sajttorta az i. e. 5. századból származik, amelynek maradványaira Görögországban bukkantak rá. A görög sajttorta vagy plakountopoiikon sungramma friss sajtból és lisztből készült pogácsákból, valamint mézből állt.

A New York-i stílusú modern sajttortát Arnold Reubent, a híres Reuben's Restaurant és Turf étterem tulajdonosa fejlesztette ki 1929-ben.

A sajttorta valójában nem is torta

A sajttorta a formáját tekintve valóban úgy néz ki, mint egy torta, de nincs egyetlen olyan tulajdonsága sem, ami miatt a szóban forgó kategóriába sorolhatnánk az édességet. Nincs benne liszt és szódabikarbóna, vagy sütőpor. Ráadásul a sajttorta nem is kenyérszerkezetű. A torta sütés közben megemelkedik, míg a sajttorta nem.

A legdrágább sajttorta

A világhírű cukrász, Raffaele Ronca tálalja a világ legdrágább sajttortáját, ami potom 5000 dollárba (körülbelül 2 millió forint) kerül! Az olyan összetevők, mint az Olaszországból származó vízibivaly sajt, a 200 éves konyak, a madagaszkári vanília, a fehér szarvasgomba és az aranypelyhes szórás teszik ilyen drágává ezt a desszertet. A torta tetején egy friss mézeskalács tömb is található, amely egy csokoládé „RR" logóval van ellátva, aranyszínű borítással.

Voltak sajttorta ízesítésű postai bélyegek is

Volt idő, amikor nemcsak sajttortát, hanem sajttortaízű bélyeget is lehetett vásárolni! Az osztrák posta 2006-ban Häagen-Dazs sajttorta ízű bélyeget bocsátott ki.

Ezeket a bélyegeket azok a hűséges Häagen-Dazs vásárlók kapták jutalmul, akik tíz vagy több gombóc fagylaltot vásároltak a cég valamelyik üzletében. A kampányt egy hónapra tervezték, az ízesített bélyegek azonban kevesebb mint két hét alatt elfogytak.

Egy sajttorta akár egy hétig is eltartható

Yulia Khlebnikova/Unsplash

Ha egy sajttorta megsült vagy a hűtőszekrényből került ki, nem tartható el két óránál hosszabb ideig. Ha azonban légmentesen záródó edényben „őrzöd”, akkor akár három napig is fogyasztható. Ha azonban friss alapanyagokból sütöd és hűtőszekrényben, megfelelő állapotban tárolod, egy sajttorta öt-hét napig is eláll.

Forrás: Unbelievable-facts

A figyelmetekbe ajánljuk