
Az internet új kedvence: a trükk, ami megmenti a sajtreszelőt a bosszantó maradékoktól
Kevés dolog idegesítőbb a konyhában, mint amikor a frissen reszelt sajt után ott marad a nehezen tisztítható, ragacsos reszelő. A puhább sajtok – például a mozzarella – hajlamosak beragadni a pengék közé, a takarítás pedig egyet jelent a megkarcolt ujjal és a szétcincált szivaccsal.
A the kitchn osztotta meg azt az egyszerű, mégis zseniális trükköt, ami futótűzként terjed az interneten. A szerző egy frittata készítése közben szembesült a rémálommal: a reszelő tele volt megolvadt mozzarellával, a mosogatógépbe nem akarta betenni, kézzel pedig esélytelennek tűnt letisztítani. Ekkor jutott eszébe egy korábban hallott praktika: a citromos tisztítás. A módszer annyira egyszerű, hogy szinte hihetetlen: csak egy félbevágott citromra van szükség, amivel ugyanúgy végig kell dörzsölni a reszelőt, mintha sajtot reszelnénk.
Az eredmény meglepően hatékony. A citrom leve és savtartalma fellazítja a maradék sajtot, a rostjai pedig finoman átdörzsölik a pengéket, így a lerakódások pillanatok alatt eltűnnek, ráadásul a citrom természetes fertőtlenítő hatásának köszönhetően nem maradt kellemetlen szag sem. A lefolyt citromlé egy kis forró vízzel könnyen leöblíthető, utána pedig csak várni kell, míg megszárad a reszelő.
Ha a makacsabb maradékokhoz egy kis plusz segítség kell, a trükk továbbfejleszthető: a félbevágott citromot sóba is bele lehet mártani, ami enyhén dörzsölő hatású, így még hatékonyabban tisztítja a fémet. A só feloldódik, nem karcolja meg a pengéket, és nem hagy maradékot.
Olvasd el ezt is!