Varázsolj konyhát az új pergoládból! 2 izgalmas grillrecept a nyári szezonra

Varázsolj konyhát az új pergoládból! 2 izgalmas grillrecept a nyári szezonra

Egy komfortos pergola remek lehetőséget kínál arra, hogy a melegebb időszakban akár a nap összes étkezését a természet közvetlen közelében fogyasszuk el. Persze nem kell, hogy kertünk központi eleme kizárólag étkezőként funkcionáljon, de egy grillrács segítségével könnyedén konyhát varázsolhatunk belőle.


Pergolánkban csodákat tehetünk egy grillráccsal, és még amiatt sem kell aggódnunk, hogy bennragadna a füst újdonsült konyhánkban: elég csak kinyitnunk a fenti, elhúzható és/vagy elforgatható lamellákat, ahol beáramolhat a friss levegő, majd a tetőt újra összezárva árnyékos helyen ehetjük meg a finomságokat. Most mutatunk egy húsos klasszikust és egy vegetáriánus, újhullámos fogást is – kedvedre választhatsz, melyik receptet készíted el az új pergolád alatt.

Ha a pergola alatt terítünk, nem kell attól tartani, hogy bármi megzavarná étkezésünket. Az igény szerint alakítható tetővel és oldalelemekkel minden zavaró tényező kizárható – például a szúnyoginvázió megjelenése előtt a Fixscreen-szövethálót behúzva a kellemes légmozgás garantált, míg a rovarok kívül rekednek.

​Grillburger

Hozzávalók 6 burgerhez:

  • 900 g darált marhahús, hidegen
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 teáskanál frissen őrölt bors
  • másfél teáskanál só
  • 6 hamburgerzsemle
  • vaj a zsemlékhez

Elkészítés:

Tegyük a nagyjából 20 százalékos zsírtartalmú darált marhahúst egy keverőtálba, majd szórjuk rá a fűszereket, és adjuk hozzá a Worchestershire szószt. Néhányszor gyúrjuk át a masszát, majd formázzunk belőle kisebb pogácsákat egy tálcán. Ezeket nagyjából 10 centiméter átmérőjű és 3 centiméter vastagságú darabokra lapítsuk ki.

Fedjük le őket fóliával, majd pihentessük addig, amíg a grill fel nem forrósodik 240-260 °C-ra. Közben vajazzuk meg a zsemléket. Helyezzük a húspogácsákat a grillre – ha közepesen átsütött húsra vágyunk, akkor 6-7 perces sütési idővel számoljunk, ha viszont jól átsült pogácsákat szeretnénk, akkor 8-9 percig érdemes a rácson hagynunk őket.

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy sütés közben semmiképp se lapítsuk tovább a húspogácsákat, akárhányszor is fordítjuk meg őket.

Amikor a sütési időből még körülbelül 1 perc van hátra, mindegyik húsra helyezzünk egy szelet sajtot, a maradék szabad helyen pedig pirítsuk le a vajas zsemléinket.

Ha ezzel megvagyunk, minden zsemlére helyezzünk egy húspogácsát. Ezután nincs más hátra, mint a különböző extra szószok – például paradicsomchutney, baconlekvár, fokhagymás aioli, kéksajtmártás, majonéz vagy barbecue szósz – és a nekünk tetsző zöldségek hozzáadása.

​Halloumis-grillzöldséges nyárs gránátalmamelasszal

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 8 evőkanál tahini
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 150 ml friss narancslé
  • 2 evőkanál gránátalmamelasz
  • másfél teáskanál só
  • fél teáskanál fekete bors
  • 1 nagyobb kaliforniai paprika három centiméteres darabokra vágva
  • 1 kisebb fej lilahagyma nagyobb karikákra vágva
  • 200 g koktélparadicsom
  • 500 g halloumi három centiméteres kockákra vágva
  • főtt fehér rizs és apróra vágott friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés

Tegyünk tíz darab húszcentis fanyársat egy nagy, vízzel teli tálba, és áztassuk őket húsz percig – így egészen biztosan nem gyulladnak majd fel grillezés közben.

Keverjük össze a tahinit, az olajat, 5 evőkanál narancslevet, a gránátalmamelaszt, a sót és a fekete borsot egy közepes méretű tálban. Az így kapott szósz felét tegyük át egy kisebb tálba, fedjük le, és tároljuk hűtőszekrényben, amíg fel nem használjuk.

Fotó: Shutterstock

A felvágott paprikát, hagymát, paradicsomot és halloumit osszuk el egyenlően a fanyársak között. Ezután helyezzük a nyársakat egy nagy sütőlapra, és egyenletesen kenjük meg őket a közepes tálban lévő maradék szósszal. Legalább 30 percig, legfeljebb 1 óráig hagyjuk őket állni szobahőmérsékleten.

Melegítsük elő a grillt 200-250 Celsius-fokosra. A nyársakat helyezzük az enyhén megolajozott rácsra, és grillezzük őket lefedve 8-10 percig. Időnként forgassuk meg őket.

A maradék narancslevet keverjük a félretett mártásba, ha szükséges, hogy elérjük a kívánt állagot. Az így kapott szószt öntsük a zöldségnyársakra és a rizsre. Az ételt szórjuk meg friss korianderrel, majd azonnal tálaljuk.

(x)

A figyelmetekbe ajánljuk