olasz panettone
Fotó: Shutterstock

Panettone: az olaszok kedvenc sütije, ami nélkül nincs is karácsony

A gyümölcskenyérhez hasonló olasz panettone nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony a mediterrán országban. Bár elkészítése némi időt igényel, a végeredmény önmagáért beszél – mutatjuk a receptet!


​Összetevők:

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál méz
  • 2 narancs héja
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliarúd
  • 25 ml sötét rum

Az első tésztához (biga):

  • 40 g kenyérliszt
  • 6 g kristálycukor
  • fél csomag aktív élesztő
  • 45 ml víz

A második tésztához:

  • az első tészta
  • 250 g kenyérliszt
  • 65 g cukor
  • fél csomag aktív élesztő
  • 120 ml víz
  • 3 tojássárgája
  • 60 g lágyított, sótlan vaj

A harmadik tésztához:

  • a második tészta
  • 130 g kenyérliszt
  • 4 g durva só
  • 50 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 40 g lágyított, sótlan vaj
  • 100 g félédes csokoládédarabkák
panettone

Panettone (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Ezt is készítsd el! Így lesz még finomabb a forró csokoládé – recept!

​Így készül:

  • Keverjük össze a mézet, a citrushéjat, a vaníliát és a rumot. Fedjük le és hagyjuk állni 24 órán át.
  • Állítsuk össze az első tésztát, vagyis a bigát – az olasz konyha elmaradhatatlan tésztáján alapszik például a focaccia elkészítése is. Keverjük össze a lisztet a cukorral, az élesztővel és a vízzel, majd fedjük le és kelesszük 12-24 órán át.
  • Ezután állítsuk össze a második tisztát: a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a hideg vizet tegyük egy lapátos keverőgépbe, és alacsony sebességen keverjük, amíg össze nem áll. Ha ez kész, adjuk hozzá a bigát, és folytassuk a keverést, amíg teljesen sima nem lesz.
  • Keverés közben adjuk hozzá egyesével a tojássárgájákat, majd a vajat, és gyúrjuk további 4-5 percig. Ezután tegyük át egy lefedett edénybe, meleg helyre, és várjuk meg, amíg a duplájára nem nő.
  • Ha megkelt, tegyük újra a keverőgépbe a harmadik tészta összetevőivel, vagyis a sóval, liszttel és cukorral együtt, majd öntsük bele a maradék tojássárgáját és a vajat.
  • Adjuk hozzá a narancsos-citromos keveréket, és alacsony fokozaton gyúrjuk össze, amíg jól el nem keverednek a száraz darabok.
  • Tegyük át a tésztát egy tiszta felületre, és nyújtsuk ki 30x45 centiméteresre. Egyenletesen szórjuk meg a csokoládéforgács kétharmadával.
  • A tészta alsó és felső harmadát hajtsuk be középre. Szórjuk rá a maradék csokoládéforgács felét, majd hajtsuk középre a jobb oldalát. Szórjuk rá a maradék csokoládét, és hajtsuk rá a tészta bal oldalát is, majd óvatosan formázzunk belőle egy gömböt.
  • A tésztát helyezzük egy panettone sütőformába, fedjük le, és pihentessük 12-15 órán át.
  • Ezután hagyjuk fedetlenül állni további 1 órán át, majd keresztirányban vágjuk meg a tészta tetejét.
  • Tegyünk a tetejére egy teáskanálnyi vajat, majd süssük 50-55 percig, 180 fokon, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  • Ha megsült, óvatosan akasszuk fel fejjel lefelé, így ugyanis biztosan nem esik majd össze, miközben kihűl. Amint szobahőmérsékletű, szeleteljük és tálaljuk.

A figyelmetekbe ajánljuk