A gyümölcskenyérhez hasonló olasz panettone nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony a mediterrán országban. Bár elkészítése némi időt igényel, a végeredmény önmagáért beszél – mutatjuk a receptet!
Összetevők:
A töltelékhez:
- 1 evőkanál méz
- 2 narancs héja
- 1 citrom héja
- 1 vaníliarúd
- 25 ml sötét rum
Az első tésztához (biga):
- 40 g kenyérliszt
- 6 g kristálycukor
- fél csomag aktív élesztő
- 45 ml víz
A második tésztához:
- az első tészta
- 250 g kenyérliszt
- 65 g cukor
- fél csomag aktív élesztő
- 120 ml víz
- 3 tojássárgája
- 60 g lágyított, sótlan vaj
A harmadik tésztához:
- a második tészta
- 130 g kenyérliszt
- 4 g durva só
- 50 g cukor
- 2 tojássárgája
- 40 g lágyított, sótlan vaj
- 100 g félédes csokoládédarabkák
Panettone (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Ezt is készítsd el! Így lesz még finomabb a forró csokoládé – recept!
Így készül:
- Keverjük össze a mézet, a citrushéjat, a vaníliát és a rumot. Fedjük le és hagyjuk állni 24 órán át.
- Állítsuk össze az első tésztát, vagyis a bigát – az olasz konyha elmaradhatatlan tésztáján alapszik például a focaccia elkészítése is. Keverjük össze a lisztet a cukorral, az élesztővel és a vízzel, majd fedjük le és kelesszük 12-24 órán át.
- Ezután állítsuk össze a második tisztát: a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a hideg vizet tegyük egy lapátos keverőgépbe, és alacsony sebességen keverjük, amíg össze nem áll. Ha ez kész, adjuk hozzá a bigát, és folytassuk a keverést, amíg teljesen sima nem lesz.
- Keverés közben adjuk hozzá egyesével a tojássárgájákat, majd a vajat, és gyúrjuk további 4-5 percig. Ezután tegyük át egy lefedett edénybe, meleg helyre, és várjuk meg, amíg a duplájára nem nő.
- Ha megkelt, tegyük újra a keverőgépbe a harmadik tészta összetevőivel, vagyis a sóval, liszttel és cukorral együtt, majd öntsük bele a maradék tojássárgáját és a vajat.
- Adjuk hozzá a narancsos-citromos keveréket, és alacsony fokozaton gyúrjuk össze, amíg jól el nem keverednek a száraz darabok.
- Tegyük át a tésztát egy tiszta felületre, és nyújtsuk ki 30x45 centiméteresre. Egyenletesen szórjuk meg a csokoládéforgács kétharmadával.
- A tészta alsó és felső harmadát hajtsuk be középre. Szórjuk rá a maradék csokoládéforgács felét, majd hajtsuk középre a jobb oldalát. Szórjuk rá a maradék csokoládét, és hajtsuk rá a tészta bal oldalát is, majd óvatosan formázzunk belőle egy gömböt.
- A tésztát helyezzük egy panettone sütőformába, fedjük le, és pihentessük 12-15 órán át.
- Ezután hagyjuk fedetlenül állni további 1 órán át, majd keresztirányban vágjuk meg a tészta tetejét.
- Tegyünk a tetejére egy teáskanálnyi vajat, majd süssük 50-55 percig, 180 fokon, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
- Ha megsült, óvatosan akasszuk fel fejjel lefelé, így ugyanis biztosan nem esik majd össze, miközben kihűl. Amint szobahőmérsékletű, szeleteljük és tálaljuk.