Amikor egy buli beindításáról van szó, könnyű egyből egy jó koktélra gondolni, de miért ne keverhetnénk inkább egy mókás mocktail-t?
Ezt az erőfeszítést azok is nagyra értékelik majd, akik nem akarnak inni. Ráadásul az alkoholmentes mocktailok íze is elképesztő. Összegyűjtöttünk négy, szinte nulla erőfeszítéssel járó mocktail-receptet, inspirációs forrásként. Nem fog hiányozni az alkohol, ígérjük!
Amikor alkoholmentes italokról van szó, akkor is a minél egyszerűbb, annál jobb elvét alkalmazzuk. Persze egy kis extra íz hozzáadása segíthet − például eper vagy görögdinnye −, sokkal különlegesebb lesz tőlük a végeredmény.
Ez is érdekelhet: Az 5 legjobb és legrosszabb koktél az italszakértők szerint
1. Szűz áfonya bazsalikomos Sangria
Fotó: Shutterstock
Sangria bor nélkül? Naná! Itt a gyümölcs az igazi sztár − használj hozzá bármit, aminek éppen szezonja van.
Összetevők
- 3 c. áfonyalé
- 1 narancs leve
- 1 doboz szódabikarbóna
- 1 narancs, felszeletelve
- 1 alma, kimagozva és felszeletelve
- 70 gramm fagyasztott áfonya
- egy kis bazsalikomlevél
Útmutató
- lépés: egy nagy kancsóban keverd össze az áfonyalevet, a narancslevet és a szódabikarbónát. Add hozzá a gyümölcsöt és a bazsalikomot, és keverd össze! lépés
- lépés: tálaláshoz öntsd jégre.
2. Wassail
Fotó: Shutterstock
A Wassail egy meleg, fűszeres puncs, amelyet hagyományosan az azonos nevű ősi angol jouluünnepek alkalmával szolgálnak fel.
Összetevők
- 2 l almabor
- 2,5 dl friss narancslé
- 2 citrom, felszeletelve, plusz több a tálaláshoz
- 1 darab gyömbér, hámozva
- 1 zacskó fekete tea
- 2 fahéjrúd, plusz több a tálaláshoz
- 6 kardamom hüvely
- 5 egész szegfűszeg
- 3 szegfűbors
- 2 egész csillagánizs, plusz még több a tálaláshoz
- Csipetnyi reszelt friss szerecsendió
- Bourbon vagy brandy, a tálaláshoz (nem kötelező)
Útmutató
- lépés: egy nagy fazékban alacsony hőfokon forrald fel az almabort, a narancslevet, a citromszeleteket, a gyömbért, a teát, a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget, a bogyós gyümölcsöket, a csillagánizst és a szerecsendiót. Fedd le, és főzd, amíg a fűszerek átjárják, kb. 1 óra hosszat.
- lépés: szűrd át egy finom szemű szitán, majd kanalazd a wassailt bögrékbe. Ha használsz, keverj bele egy kis bourbont. Díszítsd citromszeletekkel, fahéjrúddal és csillagánizsrúddal.
- lépés: ne szűrd le, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Töltsd át egy légmentesen záródó edénybe, és tedd a hűtőbe. Szűrd le, melegítsd újra, és tálalás előtt adj hozzá bourbont.
3. Horchata
Fotó: Shutterstock
A Horchata a különböző kultúrákban különböző formákat ölt, de mindig áztatott dióval, maggal vagy gabonával kezdődik.
Hozzávalók
- 200 g hosszú szemű fehér rizs
- 1,5 l szűrt víz, elosztva
- 1/2 cs. szeletelt mandula (nem kötelező)
- 2 egész fahéjrúd
- 1 doboz párolt tej
- 0,5 l tej vagy mandulatej
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál só
- Kristálycukor, agavé vagy bármilyen édesítőszer
Útmutató
- lépés: egy finom hálós szűrőben kb. 15 másodpercig futtass hideg vizet a rizs fölött. Egy turmixgépben keverd össze a rizst, 3 csésze szűrt vizet, a mandulát és a fahéjrudat, és turmixoljuk addig, amíg a rizs szétesik, de nem porrá nem válik teljesen, kb. 30 másodpercig. Tedd át egy fedeles edénybe, és egy éjszakára tedd a hűtőbe.
- lépés: tedd vissza a beáztatott rizst, a fahéjat és a mandulát a turmixgépbe, és kb. 60 másodpercig turmixold, vagy amíg a rizs és a mandula porrá nem őrlődik. Egy nagy, kifolyóval ellátott tálba egy rétegben fektesd le a sajtvásznat, és helyezz rá egy finom hálós szűrőt.
- lépés: öntsd a rizstejet a hálós szűrőn keresztül a sajtkendőbe, és egy gumispatula segítségével nyomkodd le a pépet, hogy minél több folyadékot engedj ki belőle. Dobd ki a rizs- és mandulapépet. Gyűjtsd össze a kendő sarkait, és dolgozd át a tejet a rostokon, masszírozva, hogy az őrölt rizs körbe kerüljön.
- lépés: add hozzá a tejet, az őrölt fahéjat, a vaníliát, a sót és a maradék 4 csésze vizet, majd keverd össze, amíg homogénné nem válik. Kóstold meg, és állítsd be az édességet ízlésünk szerint, minden egyes hozzáadás után keverd fel. Hűtsd le, és jéggel, díszítésként fahéjrúddal tálald.
Vegán tojáslikőr
Fotó: Shutterstock
A klasszikus ünnepi koktélnak ez a változata hasonló ízű és állagú, mint az eredeti, de tejmentes és természetesen édesített.
Összetevők
- 6 magozott Medjool datolya
- 115 g nyers kesudió
- 2 0,5 dl víz, plusz még több az áztatáshoz
- 2,5 dl konzerv teljes zsírtartalmú kókusztej
- 1/4 c. tiszta juharszirup
- 1 evőkanál tiszta vaníliakivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál reszelt friss szerecsendió, plusz még több a tálaláshoz.
- 1/4 teáskanál kóser só
- Tejmentes tejszínhab
Útmutató
- lépés: tedd a datolyát és a kesudiót egy visszazárható edénybe, és fedd le vízzel, majd áztasd legalább 4 órán át, de akár 12 órán át is.
- lépés: csöpögtesd le és öblítsd le a datolyát és a kesudiót. Tedd át egy nagy teljesítményű turmixgépbe. Add hozzá a tejet, a juharszirupot, a vaníliát, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a 2 x 0,5 dl vizet. Turmixold simára és krémesre.
- lépés: tedd át a tojáslikőrt egy visszazárható üvegbe vagy légmentesen záródó tartályba. Hűtsd be, amíg besűrűsödik és kihűl, legalább 2 órán át, de legfeljebb 3 napig.
- lépés: hidegen tálald, tejmentes tejszínhabbal, és megszórva még több szerecsendióval.