bogrács
Fotó: Shutterstock

Ezt a 2 népszerű ételt csak mi, magyarok esszük

Amikor megosztó magyar fogásokra gondolunk, valószínűleg legelőször a pacal, a sült vér vagy épp a szalontüdő jut eszünkbe – ezeket azonban a világ számos országában fogyasztják. Létezik viszont két olyan hazai különlegesség, amit ebben a formában sehol máshol nem találunk meg.


​Hortobágyi palacsinta

A klasszikus magyar étel neve becsapós, hiszen valójában nem sok köze van a Hortobágyhoz. A recept minden bizonnyal az 1958-as brüsszeli világkiállításra született – igaz, egy korábbi formájában már a 19. században is felbukkant, de csak a belga fővárosban tartott esemény után robbant be a magyar konyhaművészetbe.

A tejföllel megbolondított borjúpörkölt és a palacsintatészta párosítása akkoriban frissen hatott, így a hortobágyi palacsinta népszerűsége tovább növekedett. Vonzerejét éppen egyszerűsége adja: nem kell más hozzá, csak palacsinta, pörkölt és tejföl. A tésztát a szokásosnál kicsit vastagabbra érdemes sütni, a pörkölt pedig lényegében bármilyen húsból készülhet, de borjúból a legfinomabb, ahogy az eredeti receptben is szerepel.

hortob\u00e1gyi h\u00fasos palacsinta

Fotó: Shutterstock

A pörköltet darálva, szaft nélkül töltik a palacsintába, amit az édes változatokkal ellentétben nem összegöngyölnek, hanem táskaszerűen behajtanak. A pörkölt szaftját tejföllel kell összekeverni, majd leönteni vele a palacsintát, sütőben összemelegíteni, és már készen is áll a tálalásra.

​Diós tészta

Vannak, akik „menzás ételnek" csúfolják, pedig a diós tészta igényesen is elkészíthető – ennek ellenére ez Magyarországon kívül senkinek nem jutott eszébe. A Vince szerint se a lekváros, se a porcukros változat nem található meg más ország konyhájában. Érdekes kérdés, hogy ez miért alakult így – az viszont biztos, hogy a pasta szülőhazájában, Olaszországban egyszerűen szóba se kerülhet az, hogy egy tésztaétel édes legyen.

di\u00f3s t\u00e9szta

Fotó: Shutterstock

Sós változatban viszont már náluk is találunk diós tésztához hasonló ételt, aminek csak nyomokban van köze a miénkhez, hiszen a pasta con salsa di noci egy fokhagymából, parmezánból és dióból megalkotott pestóval készült fogás.


A figyelmetekbe ajánljuk