A karácsonyi vacsora elképzelhetetlen tökéletes köret nélkül, amely méltó kiegészítője a sülteknek. A gratin, ami egy krémes, aranybarnára sült finomság, nemcsak látványos, de ízletes választás is, amivel garantáltan elkápráztathatod a családot.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Vágj félbe 1 gerezd fokhagymát, majd dörzsöld be vele sütőtál belsejét. Ezután kend ki 1 evőkanál szobahőmérsékletű sótlan vajjal. Egy kis lábasban alacsony hőfokon forrald össze a 2 közepes salotta hagymát, a 2,5 csésze tejszínt, 1 evőkanál sót, a 1 teáskanál frissen őrölt fekete borst, az 1 evőkanál friss kakukkfűlevelet és a maradék 4 fokhagymagerezdet. Főzd addig, amíg a hagyma és a fokhagyma nagyon puhává nem válik (kb. 15–20 perc). Hagyd kicsit hűlni, majd öntsd turmixgépbe és pürésítsd simára.
2. lépés
Szeleteld fel a burgonyát (alaposan megmosva) nagyon vékonyra egy mandolinnal. A burgonyát maroknyi adagokban, enyhén ferdén helyezd a kivajazott sütőtálba úgy, hogy a szeletek részben fedjék egymást – így minden adagban lesz alul egy krémesen puha, felül pedig ropogós rész. A kisebb szeleteket használd a hézagok kitöltésére. Öntsd a krémes keveréket a burgonyára, majd fedd le szorosan alufóliával. Süsd a burgonyát addig, amíg teljesen megpuhul és krémessé válik (kb. 60–75 perc). Hagyd egy kicsit hűlni.
3. lépés
Ezt követően távolítsd el a fóliát, és szórd meg a burgonyát 90 g finomra reszelt Gruyère sajttal és 30 g finomra reszelt parmezánnal. Grillezd addig, amíg a sajt buborékozni kezd és a gratin teteje aranybarnára sül (kb. 5–10 perc). Tálalás előtt szórd meg friss kakukkfűlevelekkel.