kamra, polcain különböző élelmiszerekkel üvegekben
Fotó: Shutterstock

8 élelmiszer, amit itt az ideje kidobnod a kamrádból

Mikor takarítottad ki utoljára a kamrádat? Lehet, hogy itt az ideje egy leltárfrissítésnek. Fogadjunk, hogy sok olyan termék van benne, ami már nem jó, vagy lejárt a szavatossága.


Neked is zsúfolásig tele a kamrád? Minden centimétert, zugot és rést kihasználsz, hogy a babkonzervektől kezdve a hínáros rágcsálnivalókon át a BBQ-szószig minden beférjen. Valószínűleg előfordulnak köztük olyanok, amelyek már megromlottak vagy lejárt a szavatossági idejük. Hogy segítsünk a kezdésben, összegyűjtöttünk 8 gyakori élelmiszertípust, amelyeket valószínűleg érdemes alaposabban szemügyre venned, és ha úgy van, kidobnod.

Ez is érdekelhet: 5 dolog, amit mindenképp tudnod kell az előre csomagolt ételekről!

1. Főzőolajok

Az étolajok, mint a repceolaj és az olívaolaj nem tartanak el olyan sokáig, mint gondolnánk: az USDA szerint bontatlanul tárolva körülbelül négy hónapig jók, fény, levegő és hő hatására azonban még gyorsabban romlanak. Először szagold meg alaposan: ha áporodott vagy vegyi anyagokra, erjedt bűzre vagy akár zsírkrétára emlékeztet, akkor az olaj már megromlott, és ideje kidobni. Néha egy apró kóstolás is segíthet: ha az íze savanyú, szappanos, szabadulj meg tőle.

2. Gyógynövények és fűszerek

Ha kalandvágyó házi szakács vagy, és szeretsz új recepteket kipróbálni, valószínűleg te is tucatnyi szárított fűszer- és gyógynövényt gyűjtögetsz, amelyeket eddig csak egyszer vagy kétszer használtál. A szárított fűszerek gyakorlatilag sosem romlanak meg, de idővel veszítenek az ízükből. Az USDA szerint az őrölt fűszerek körülbelül két-három évig, míg az egész fűszerek akár négy évig is elállnak.

Ha tovább olvasnál: Ezzel az egyszerű módszerrel frissen tarthatod a bazsalikomodat

a polcon \u00fcvegben t\u00e1rolt sz\u00e1raz t\u00e9szt\u00e1\u00e9rt ny\u00fal egy n\u0151i k\u00e9z

Fotó: Shutterstock

3. Lisztek

Valószínűleg vannak félig használt lisztes zacskók a kamrádban. Lehet, hogy itt az ideje, hogy a komposztálóba hajítsd őket. A liszt körülbelül nyolc hónapig marad friss, ha szobahőmérsékleten tárolják. Bizonyos lisztek, például a teljes kiőrlésű, a gluténmentes és a dióalapú lisztek azonban rövidebb ideig eltarthatók a magasabb zsírtartalmuk miatt. Ha kevesebb mint egy éve vásároltad, végezz szagvizsgálatot. Ha áporodott, savanyú vagy nem megfelelő illatú, dobd ki.

4. Száraz rizs és tészta

Kinek nincsenek felbontott vagy szem elől vesztett tésztás zacskók a polca mélyén? A legtöbbünknek van olyan rizs is, amiről nem tudjuk pontosan, mióta van ott. Szerencsénkre a rizs és a tészta akár évekig is elállhat a kamrában, de lehet, hogy itt az ideje, hogy újrarendezzük őket. Dobjunk ki minden olyan zacskót, amely nyitva és lezáratlanul maradt, és olyan tésztát vagy rizst, amely nem formás, elszíneződött vagy avas szagú.

5. Sütőpor, szódabikarbóna és élesztő

A bontatlan sütőpor szavatossági ideje körülbelül hat hónap, míg a szódabikarbóna az USDA szerint akár 18 hónapig is eltartható. Felbontás után mindkettőt hat hónapon belül fel kell használni. Ez a teszt segíthet döntésre jutni. Adj némi szódabikarbónát forró ecetes vízhez. Ha elkezd pezsegni, akkor még jó. Ugyanezt a tesztet végezd el a sütőporral, de csak vizet használj, ecet nélkül. A száraz élesztő a hűtőben tárolva körülbelül négy hónapig, fagyasztva pedig néhány évig eltartható.

6. Diófélék

Sajnos a diófélék zsírtartalmuk miatt rövid ideig eltarthatók. Ha több mint hat hónap telt el a vásárlás óta (és nem a fagyasztóban tároltad), akkor jó esély van rá, hogy a dió már megrohadt. Ha 100%-ig biztos akarsz lenni benne, mielőtt kidobnád, végezz szaglás- és ízpróbát. Ha kellemetlen szagot vagy ízt érzel, dobd ki.

7. Juharszirup

Hacsak nem vagy nagy palacsinta- és gofrisütő, előfordulhat, hogy van egy-két doboz felbontott juharszirupod, amit ideje lenne kidobnod. A mézzel ellentétben a juharszirup megromlik. A bontatlan, tiszta juharszirup körülbelül egy évig tartható el a kamrában, míg a felbontottak körülbelül egy évig a hűtőben. A hűtés nélküli, felbontott juharszirup be is penészedhet.

8. Élelmiszer-ajándékok, melyeket soha nem fogsz felhasználni

Az különleges élelmiszerek ajándékozása, és kapása sok örömet okoz. De az igazság az, hogy néha annyi időt töltünk a termék és a csomagolás csodálásával, hogy soha nem jutunk el odáig, hogy ténylegesen el is fogyasszuk. Vagy talán csak rossz érzés volt kidobni egy ajándékot. Ha valami már több mint két éve bontatlanul áll, dobjuk ki. Ekkor már nagyobb az esélye annak, hogy még további két évig ott áll majd, és foglalja az értékes helyet a kamrában.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk