Ez a könnyed pite cukkinivel készül.
Ebben a pitében a krémesre sült hozzávalók adják az alapot, ettől lesz igazán ízletes. A francia sós pitében, vagyis a quiche-ben még találhatunk sós tésztát, ehhez azonban csak zöldségeket és tojást használunk fel.
Hozzávalók (10 adaghoz)
- 50 gramm vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 darab gomba (csiperke)
- 2 darab cukkini
- 1 doboz kukorica
- 4 darab tojás
- 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- fél teáskanál só
- 200 gramm reszelt sajt (mozzarella és gouda)
Elkészítés
A pite elkészítése körülbelül egy órát vesz igénybe.
Először vágjuk apróra a hagymát, majd a gombát szeletekre, a cukkinit pedig egészen vékony karikákra. Ezt követően reszeljük le a kétféle sajtot.
Egy nagyobb serpenyőben ezután olvasszuk és melegítsük fel a vajat. Tegyük rá a hagymát, a gombát és a cukkiniszeleteket.
Akkor jó, ha hagyjuk, hogy megpárolódjanak a zöldségek és a felesleges nedvesség is elpárologjon. Tegyük rá a lecsepegtetett kukoricakonzervet is, majd pár perc után vegyük le a tűzről. Hagyjuk őket kihűlni.
Megvan a zöldséges alap, most melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Ezután egy tálban verjük fel villával a tojásokat, majd adjuk hozzájuk a reszelt sajtot, a bazsalikomot, az oregánót és a sót.
Vékonyan vajazzunk ki egy 22 centiméteres piteformát , öntsük bele a tojásos-zöldséges keveréket. Rendezgessük el a tetején a cukkinikarikákat, hogy szépen mutassanak.
Végül szórjunk rájuk ízlés szerint reszelt sajtot, ezt követően takarjuk le fóliával és süssük 20 percig. Ha megsült, vegyük le a fóliát, süssük még 10-15 percig, amíg a teteje kicsit megpirul. Mielőtt szeletelnénk, hagyjuk kicsit hűlni a pitét.
(Forrás: Só Bors)