person holding clear drinking glass with brown liquid

Az edény alja valahogy mindig zsíros marad az olajtól, bárhogy is sikálod, ráadásul a csapba önteni nagyon rossz ötlet. Mit kezdj akkor a használt olajjal? Létezik már megoldás rá.


Sütés után neked is problémád, hogy valahogy elkerülhetetlen, hogy az sütőedények aljára ne rakódjon le az olaj, amit aztán többszörös mosogatással kell újra kevésbé zsírossá tenned? Esetleg te sem tudod legtöbbször, hogy mit kezd a használt olajjal? Elvégre az undorító tud lenni, ha a szemétbe öntöd, pláne, ha elkerülhetetlenül léket kap egy ponton a zacskó. A csapba, vagy a WC-be önteni se feltétlenül a legjobb ötlet.

Ez a probléma olyannyira nem csak téged érint és foglalkoztat, hogy már fel is találtak rá egy megoldást. A FryAway ugyanis piacra dobott olyan növényi alapú pelyheket, amiket ha beleszórsz sütés után az olajba, akkor az egy zsíros tégává alakul, amit aztán könnyedén kidobhatsz egyben a szemétbe a többi szilárd dologgal együtt.

Lehet, hogy varázslatnak tűnik, de valójában tudományról van szó. A működés módja hasonló ahhoz a folyamathoz, ahogyan a margarin készül. A FryAway terméke is növényi olajból készül, és amikor az elhasznált olajhoz adják és felmelegítik, az étolaj hidrogéneződik, a folyadékból pedig szilárd anyag lesz. Miután az olajból kicsúszik az imbolygó korong, szinte tiszta edény vagy serpenyő marad.

Persze lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, ha időnként egy kis olajat öntenek a lefolyóba, de mivel évente több millió liternyi olaj kerül a mosogatóba, az infrastruktúránkra és a higiéniára gyakorolt következmények potenciálisan szörnyűek lehetnek. Más hulladékokkal együtt ezek az olajok zsírhegyekké, óriási zsíros masszákká állnak össze, amelyek eltömítik a csatornarendszereket, és túlfolyásokhoz és szennyeződésekhez vezetnek.

Szóval ez az aprónak és jelentéktelennek tűnő cselekedet katasztrofális hatással lehet a környezetre és a vízforrásainkra. A hulladékcsökkentés terén a FryAway nem kínál tökéletes megoldást ugyanakkor. A szilárd olaj nem feltétlenül komposztálható, így valószínűleg mindenképpen a hulladéklerakóban végzi.

Ez azt jelenti, hogy meg kell próbálnod újrafelhasználni a sült olajat legalább egyszer, de lehet, hogy többször is, és meg kell keresned egy helyi olaj újrahasznosító központot. De ha eljön az ideje, hogy megszabadulj a sütőzsírtól, a FryAway még mindig a kisebbik rossz. Ha az olajat visszaöntik egy műanyag palackba vagy üvegbe, és a hulladéklerakóba küldik, évszázadokig tart, amíg lebomlik. Önmagában azonban a növényi olaj 28 nap alatt bomlik le.

(Forrás: BonAppetít)


A figyelmetekbe ajánljuk