francia mártogatós

Ha már unod a bolti szószokat: készíts hagymás-tejfölös mártogatóst!

Ha már unjuk a boltban kapható szószokat, érdemes kipróbálni ezt a pofonegyszerű francia hagymás-tejfölös mártogatóst, ami garantáltan a család új kedvence lesz.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 nagy sárga hagyma, lereszelve
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 2 bögre tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • apróra vágott friss metélőhagyma a díszítéshez

Ez is érdekelhet: Szardellából isteni salátaöntet? Miért ne!

Elkészítése:

Első lépés:

Serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát, és fűszerezzük sóval. Gyakori kevergetés mellett főzzük 8-10 percig, amíg a hagyma elkezd megpuhulni és összeugrani. Ha ez megtörtént, akkor csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük tovább 25-30 percig, amíg a hagyma nem karamellizálódik. (Ha úgy látjuk, hogy a hagyma kezd megégni vagy túl sok színt vesz fel, akkor a serpenyőt néhány evőkanál vízzel hígítsuk, és kevergessük.) Ha kész, tegyük félre kihűlni.

Második lépés:

Egy nagy tálban keverjük össze a tejfölt, a majonézt és a kihűlt hagymát, amíg jól összeáll. Tegyük át egy tálalótálba, és díszítsük apróra vágott friss metélőhagymával és frissen őrölt fekete borssal.

A figyelmetekbe ajánljuk