görög joghurt fatálakban egy faasztalon, lila konyharuhával, fakanállal
Fotó: Shutterstock

​A görög joghurt egészségügyi hatásai − 5 indok, amiért többet kellene fogyasztanod

Szereted a görög joghurtot, de félsz rendszeresen fogyasztani a zsírtartalma miatt? Hozunk pár érvet amellett, hogy mégse mellőzd az étrendedből.


A görög joghurt tehéntejből készül, amelyet a savó eltávolítása érdekében átszűrtek, így a természetes joghurthoz képest sűrűbb állagú. Íze csípősebb, és gyakran a majonéz, a tejföl vagy a crème fraîche egészségesebb helyettesítőjeként használják. Teljes zsírtartalmú, csökkentett zsírtartalmú és zsírmentes változatban is kapható, natúr vagy gyümölcsökkel ízesített formában. És hogy miért fogyaszd? Íme a görög joghurt 5 legfontosabb egészségügyi előnye.

Ez is érdekelhet: Pofonegyszerű recept: így készíts házilag görög joghurtot!

​1. Jó fehérjeforrás

A hagyományos görög joghurt jó forrása a biológiailag hasznosuló fehérjének, 100 grammonként körülbelül 5,7 g fehérjét tartalmaz. A Skyr nevű termék a görög joghurthoz hasonló állagú, ennek fehérjetartalma 100 g-onként körülbelül 10 g, de alacsonyabb a zsírtartalma, mivel sovány tejből készül. Gyakorlatilag ez egy izlandi savanyú tejből készült sajt.

​2. Kiváló forrása a csontok egészségét szolgáló tápanyagoknak

A görög joghurt jó kalcium-, magnézium- és foszforforrás − ezek az ásványi anyagok elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Sőt, támogathatja a csontok ásványi sűrűségét is. Életmódbeli tényezőkkel, például ellenálló edzésprogrammal kombinálva a joghurt segíthet a csontok szilárdságának támogatásában.

​3. Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez

g\u00f6r\u00f6g joghurt bogy\u00f3s gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6kkel

Fotó: Shutterstock

Az élő kultúrát tartalmazó címkével ellátott görög joghurt jótékony baktériumokat, úgynevezett probiotikumokat biztosít, amelyek rendszeres fogyasztása támogathatja a bélrendszer egészségét. Úgy tűnik, hogy az erjesztett élelmiszerek fogyasztása növeli a bélrendszer baktériumdiverzitását. Ügyelj arra, hogy cukrozatlan joghurtot válassz, mert a cukor káros hatással lehet a bélrendszer működésére!

Hasonló témában: 5 probiotikus élelmiszer az egészséges bélrendszerhez

​4. Támogatja a pajzsmirigyműködést

A görög joghurt jódot biztosít, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, valamint a növekedéshez és az anyagcseréhez. A leendő anyukáknak további szükségük van erre az ásványi anyagra, mivel fontos a baba agyának fejlődéséhez a terhesség és a szoptatás alatt.

​5. Elősegíti az izmok regenerálódását edzés után

A görög joghurt magas fehérjetartalma miatt ideális edzés utáni snack lehet, mivel a biológiailag elérhető fehérjetartalma elősegíti az izmok helyreállítását és regenerálódását.

Forrás: BBC goodfood


A figyelmetekbe ajánljuk