Szereted a görög joghurtot, de félsz rendszeresen fogyasztani a zsírtartalma miatt? Hozunk pár érvet amellett, hogy mégse mellőzd az étrendedből.
A görög joghurt tehéntejből készül, amelyet a savó eltávolítása érdekében átszűrtek, így a természetes joghurthoz képest sűrűbb állagú. Íze csípősebb, és gyakran a majonéz, a tejföl vagy a crème fraîche egészségesebb helyettesítőjeként használják. Teljes zsírtartalmú, csökkentett zsírtartalmú és zsírmentes változatban is kapható, natúr vagy gyümölcsökkel ízesített formában. És hogy miért fogyaszd? Íme a görög joghurt 5 legfontosabb egészségügyi előnye.
Ez is érdekelhet: Pofonegyszerű recept: így készíts házilag görög joghurtot!
1. Jó fehérjeforrás
A hagyományos görög joghurt jó forrása a biológiailag hasznosuló fehérjének, 100 grammonként körülbelül 5,7 g fehérjét tartalmaz. A Skyr nevű termék a görög joghurthoz hasonló állagú, ennek fehérjetartalma 100 g-onként körülbelül 10 g, de alacsonyabb a zsírtartalma, mivel sovány tejből készül. Gyakorlatilag ez egy izlandi savanyú tejből készült sajt.
2. Kiváló forrása a csontok egészségét szolgáló tápanyagoknak
A görög joghurt jó kalcium-, magnézium- és foszforforrás − ezek az ásványi anyagok elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Sőt, támogathatja a csontok ásványi sűrűségét is. Életmódbeli tényezőkkel, például ellenálló edzésprogrammal kombinálva a joghurt segíthet a csontok szilárdságának támogatásában.
3. Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez
Fotó: Shutterstock
Az élő kultúrát tartalmazó címkével ellátott görög joghurt jótékony baktériumokat, úgynevezett probiotikumokat biztosít, amelyek rendszeres fogyasztása támogathatja a bélrendszer egészségét. Úgy tűnik, hogy az erjesztett élelmiszerek fogyasztása növeli a bélrendszer baktériumdiverzitását. Ügyelj arra, hogy cukrozatlan joghurtot válassz, mert a cukor káros hatással lehet a bélrendszer működésére!
Hasonló témában: 5 probiotikus élelmiszer az egészséges bélrendszerhez
4. Támogatja a pajzsmirigyműködést
A görög joghurt jódot biztosít, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, valamint a növekedéshez és az anyagcseréhez. A leendő anyukáknak további szükségük van erre az ásványi anyagra, mivel fontos a baba agyának fejlődéséhez a terhesség és a szoptatás alatt.
5. Elősegíti az izmok regenerálódását edzés után
A görög joghurt magas fehérjetartalma miatt ideális edzés utáni snack lehet, mivel a biológiailag elérhető fehérjetartalma elősegíti az izmok helyreállítását és regenerálódását.
Forrás: BBC goodfood