
6 gasztrotrend, ami letarolhatja a világot 2026-ban
Gyorsan elkészíthető, kézműves, szuperegészséges vagy épp húsmentes. Számos vonzó hívószót alakítottunk már ki az ételek és alapanyagaik kapcsán, amelyekkel folyamatosan szembe találjuk magunkat a utcán sétálva vagy épp az internetet böngészve. Idén nagy slágernek számít a matcha- és a pisztácia, de mi várhat ránk jövőre?

A lepénykenyerek – amelyek egykor a mediterrán és közel-keleti konyha szimbólumának számítottak – egyre több vendéglátóhelyen, gyorsétteremben és élelmiszerboltban bukkanhatnak fel 2026-ban. Brandon Dorsky étteremtulajdonos szerint ez a jelenség könnyen megmagyarázható:
Hogy Dorskynak mennyire igaza van, jól példázza az a TasteAtlas által összeállított lista, amely a világ legjobb kenyérféléit listázza, éppen egy lepényfajta lett az első helyezett: a naan egy hagyományos indiai, élesztős, lapos kenyér, amelyet általában tandoor sütőben készítenek, így kívül ropogós, belül puha marad. Gyakran fogyasztják curryk, húsételek vagy zöldségraguk kísérőjeként, és vajjal vagy fokhagymával ízesítve még ízletesebb.

A fehérje ma már a sportolók asztaláról átkerült az egészségtudatos átlagfogyasztó asztalára. 2026-ban a polcokon és az étlapokon szinte minden fehérjedús lesz: fagyasztott ételek, snackek, péksütemények és még szendvicsek is – ezt állítja legalábbis több szakértő, köztük Nancy Trent, a Trent & Company marketingszakembere is. Szerinte a porok és szeletek mellett a tojásalapú ételek és más fehérjetartalmú alapélelmiszerek is megjelennek majd a boltok polcain. Az új generáció már nem diétázik, hanem tudatosan táplálkozik.

Az élesztő helyett vadkovásszal készített kenyerek már a koronavírus-járvány idején a konyhák sztárjai voltak, a közeljövőben pedig akár a legnépszerűbb kenyerek közé is kerülhetnek. A vadkovász ma már nemcsak a kézművesség és a természetesség szimbóluma, hanem a bélflóra-barát életmódé is: természetes probiotikumai miatt egyre többen csak ezt a fajta kenyeret választják.

Egyre nagyobb ellenszenvet váltanak ki az energiaitalok az egészséges életmódot folytató fogyasztók körében, ezt lekövetve a piacra megérkezett a kompromisszum: a legnépszerűbb energiaital-gyártók fokozatosan átállnak a „tiszta energiára” , ami tulajdonképpen cukormentes energiaitalokat jelent. Dorsky szerint ez a hullám a cukor veszélyeiről és a cukorbetegség elterjedtségéről szóló egyre növekvő tudatosság eredménye, és egy nagy lépés a kevesebb cukrot tartalmazó italok népszerűsítése felé.

A tejalapú vaj visszatér a gasztronómia középpontjába, immár a jó zsírok jegyében. A rövid láncú zsírsavak (mint a butirát) a bél egészségét támogatják, így nem kell sajnálnunk magunktól a prémium vajakat: ezekkel minden reggeli és szendvics sokkal ínycsiklandozóbbá varázsolhatjuk.

Az air fryer többé nem csak trend, sokkal inkább már kultusz a Food Institute által megkérdezett szakemberek szerint. A márkák egyre több air fryerben elkészíthető terméket dobnak piacra, a mozzarella rudaktól a vegán krumplifalatokig. A népszerűség érthető: ezek az eszközök ugyanis jóval kevesebb veszélyt jelentenek a konyhai terekben, mint a hagyományos sütők, ráadásul kevesebb kellemetlen szagot, olajat hagynak maguk után és szinte bárki tudja kezelni őket.
Olvasd el ezt is!