Bármennyire is fontos alapanyag a fokhagyma a konyhában, a csípős zöldség hámozása nem tartozik a főzés örömei közé. De ezen tudunk változtatni egy egyszerű trükkel!
A rostos, papírszerű héj eltávolítása fárasztó, különösen, ha néhány gerezdnél többre van szükséged. Lehet, hogy te is ismered a trükköt, hogy a kés oldalával szét lehet nyomni a gerezdet, de még ha meg is lazult a héj, utána akkor is le kell hámoznod a körmeiddel róla.
Ez is érdekelhet: Értékes a fokhagyma szára is, csak nem használjuk
Most azonban egy másik módszert is felfedeztünk a Daily Meal segítségével: a fokhagymát rázással is meg lehet hámozni. Pontosabban, ha a gerezdeket egy üveg befőttesüvegbe helyezed, szorosan ráteszed a fedelet, és erőteljesen rázod az üveget körülbelül 30 másodpercig, a héj nagy része teljesen leesik a gerezdekről, és azok készen állnak az aprításra, darálásra.
A technikát bemutató néhány videó alapján úgy tűnik, ez a hack hatékony. Kierin Baldwin, az Institute of Culinary Education séfoktatója szerint a legtöbb étteremben a fokhagymagerezdeket nem edényben rázzák, hanem serpenyők között.
Ha tovább olvasnál: Ezt a hibát szinte mindenki elköveti a fokhagyma aprításakor
Fotó: Shutterstock
A Daily Meal korábban egy másik hasonló technikát is mutatott a fokhagyma hámozására: két fémtál széleit egymás mellé helyezed, hogy rázóedényt alkoss belőlük. Ennek hátránya, hogy a fém a fémmel nem tapad össze teljesen, nem is beszélve a teflonról vagy más tömítőanyagokról, amelyekkel a főzőedényeket bevonják. Így előfordulhat, hogy véletlenül úgy rázod a tálakat vagy serpenyőket, hogy a fokhagyma és a héj szétszóródik mindenfelé.
Az edény előnye, hogy ugyanezt a funkciót látja el, de lezárható. Az alapkoncepció ugyanaz: az állandó mozgás és ütközés okozta súrlódás következtében a héj azonnal lejön.
A Cook's Illustrated szerint a legjobb, ha először a fejről eltávolítjuk a fehér külső héjréteget, mielőtt az üvegbe dobjuk. A külső héj egy kicsit vastagabb, mint az egyes gerezdeken találhatók. Ha ezt eltávolítottuk, egészben dobjuk bele az egész fejet az üvegbe, és mehet a rázás. A legjobb az egészben, hogy az ujjaid sem fognak bűzleni a fokhagymától.