A friss, ropogós uborka tökéletes kiegészítője lehet bármely salátának. Ám van egy baki, amit könnyen elkövethetünk vele, ha nem vigyázunk.
Egyetlen hátránya, hogy magas víztartalma miatt a salátában lévő egyéb ízek felhígulhatnak. Egy jó módja a probléma bemutatásának a klasszikus lengyel uborkasaláta, a mizeria, amelyben az uborkát kapros tejfölös öntettel készítik el. Képzeld el, hogy vizet adsz a tejfölhöz − nem éppen étvágygerjesztő, de pontosan ezt az eredményt éred el, ha nem sózod és csepegteted le az uborkát. A legjobb, ha minden esetben megsózod és leszűröd az uborkát, mielőtt felhasználod!
Ha tovább olvasnál: Próbáld ki te is ezt a nyári kapros uborkasaláta receptet!
Az uborka sózása és lecsöpögtetése némi előkészítési időt vesz igénybe, de valójában egyszerű folyamat. Mindig azzal kezdd, hogy a friss termékeket folyó víz alatt megmosod. Majd szeleteld fel az uborkát a kívánt méretre (csíkokra, kockákra vagy pálcikákra), és tedd egy szűrőbe. Szórd meg a darabokat sóval, és hagyd lecsepegni 20-30 percig. Ez idő elteltével finoman nyomkodj meg minden egyes darabot, hogy eltávolítsd a felszínen maradt vizet, majd öblítsd le hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a sót.
A legjobb, ha az öblítés után szárazra veregeted a szeleteket, és már mehetnek is. A só kiszívja a vizet az uborka belsejéből. Bár ez a folyamat egy órát is igénybe vehet, a nedves, íztelen saláta elkerülése érdekében megéri. Hasonló módszerrel a padlizsánból vagy a cukkiniből is eltávolíthatjuk a felesleges nedvességet.
Ez is érdekelhet: Ki kell próbálnod a kínai uborkasalátát!
Sózni vagy nem sózni?
Fotó: Shutterstock
A kóser só jól tapad a zöldségekre, és könnyen eloszlatható. A himalájai tengeri só szintén jó választás, de ügyelned kell arra, hogy elég apróra tudd őrölni. A himalájai tengeri só nyomokban kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, így egészségesebb sóalternatívának számít, persze kis mennyiségben érdemes fogyasztani.
Ha igyekszel odafigyelni a sóbevitelre, és szükséged van egy másik módszerre az uborka víztartalmának csökkentésére, akkor távolítsd el az uborka magjait és zselés közepét − itt található ugyanis a víz nagy része. Ez akkor is jó alternatíva, ha kevés az időd, hiszen gyorsan kikaparhatod a magokat, és máris nekiláthatsz a salátának. Nem fogsz vele azonos eredményt elérni, mint a sózással, de sokat segít ez is.
Szóval ha legközelebb uborkát adsz salátához, próbáld ki a sózás és lecsöpögtetés trükköt, és meglátod, mennyire felerősödnek a saláta ízei.
Forrás: Daily Meal