olvadt csoki a tálban

Ezzel az egyperces trükkel tökéletesen olvasztott csokit kapunk

Egyszerű lépésnek tűnik, mégis sok gondot okozhat a csokoládé megolvasztása. Ha túl forró lesz, megéghet. Ha nem elég forró, csomós lesz. Ha pedig túl nedves, akkor szemcsés és lötyögős végeredményt kaphatunk. De mi a legjobb módja a csokiolvasztásnak? Érdemes néhány kulcsfontosságú lépést szem előtt tartani, amelyek segítenek a hibátlan eredmény elérésében. Íme!


Mikróban

Legyünk különösen óvatosak ennél a módszernél. Fontos, hogy 10 másodperces időközönként ellenőrizzük a csokoládét, mivel a mikrohullámú sütőben nagyon gyorsan megéghet – írja a BBC Good Food.

Tegyük a csokoládét egy hőálló tálba. Először mikrózzuk 20 másodpercig. Ezt követően ellenőrizzük a csokoládét, keverjük meg, és melegítsük tovább, de ellenőrizzük 10 másodpercenként, amíg teljesen meg nem olvad.

​Tűzhelyen

A csokoládé olvasztása a tűzhelyen a legalaposabb módszer. De fontos, hogy a csoki soha ne érintkezzen a vízzel, mert akkor szemcsés lesz és összecsomósodik.

Töltsünk meg egy közepes méretű lábast 4 cl vízzel, majd közepes lángon forraljuk fel. Helyezzünk egy hőálló tálat az edény tetejére úgy, hogy kényelmesen illeszkedjen rá, de ne érjen a vízhez. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra. Ezt követően törjük össze a csokoládét, és tegyük a tálba, majd hagyjuk 4-5 percig olvadni, mindeközben folyamatosan kevergessük.

De nem utolsó szempont a megfelelő csokoládé kiválasztása sem.

A csokoládé annál gyorsabban olvad, minél magasabb a kakaóvaj- és zsírtartalma. Miután megolvadt, fényes és jó viszkozitású. A minőségi, legalább 70 százalékos kakaószárazanyag-tartalmú étcsokoládé gazdagabb ízt hagy maga után.

A tej- és fehér csokoládé magasabb cukortartalmú, ezért gyorsabban megtapadhat és leéghet, olvadás közben folyamatosan kevergetni kell. Illetve olvasztáskor összességében kissé sűrűbb lesz állaga, mint az étcsokoládénak.

A figyelmetekbe ajánljuk