A kaiserschmarrn az osztrák konyha egyik alapvető fogása, szó szerinti fordításában a császár ételét jelenti. Az idehaza császármozsára keresztelt fogást fogyaszthatjuk főételként és desszertként is egyaránt, a sütés folyamata pedig kifejezetten egyszerű.
A könnyű, habos, apró darabokra szaggatott palacsinta hagyományosan tojásból, lisztből és tejből, valamint rumba áztatott mazsolával készül. Tálalás előtt általában karamellizálják. A tökéletes végeredmény érdekében gyakorlatilag mindegy, hogy sütőben vagy tűzhelyen készítjük, általában a kettő keverékét javasolják. Habár az eredeti verzióból nem maradhat ki a mazsola, ízlés szerint kísérletezhetünk a különböző hozzávalókkal: a diófélék, a cseresznye, az áfonya vagy a szilva például kifejezetten jó párosítás.
Ez is érdekelhet! Ínyenc desszert a hétvégére: málnás pezsgőzselé
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 tojás;
- 350 - 400 ml tej;
- 180-200 g finomliszt;
- 3 evőkanál cukor;
- 2 evőkanál mazsola (kb. 20 g);
- 1 csomag vaníliás cukor;
- Ízlés szerint néhány csepp rum;
- 1 citrom reszelt héja;
- egy csipetnyi só;
- 50 g vaj a sütéshez;
- porcukor a tálaláshoz.
Olvasd el ezt is! Így lesz még finomabb a forró csokoládé – recept!
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Vegyünk elő egy kisebb tálat, töltsük bele a rumot és nagyjából negyed órán át áztassuk benne a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Míg ázik a mazsola, olvasszuk meg a vajat egy tűzálló serpenyőben.
- Közben a tésztához keverjük simára a tojássárgáját, a tejet, a lisztet, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután a tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a sóval együtt, majd a adjuk hozzá a tésztakeverékhez.
- Öntsük a tésztát a serpenyőbe, majd 1-2 perc múlva szórjuk meg a beáztatott mazsolával. Hagyjuk az alját világosbarnára pirulni. Fordítsuk meg a keveréket, majd tegyük a sütőbe nagyjából 6-8 percig, amíg aranybarnára sül.
- Ha megsült a tészta, vágjuk apró darabokra, és ha szeretnénk karamellizálni, szórjuk meg ízlés szerint kristálycukorral és tegyük vissza a sütőbe vagy akár a serpenyőbe pár percre.
- Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk például almakompóttal vagy áfonyaszósszal.
Ha a hagyományos mellett különlegesebb változatokkal is megismerkednénk, látogassunk el Budapest egyik legszebb karácsonyi vásárába, az Advent Bazilikába, ahol a Zazie kitelepített standjánál összesen négy izgalmas, friss és újragondolt császármorzsa variációt kóstolhatunk meg:
- almás-kakukkfüves;
- forraltboros szilvalekváros;
- madártejes;
- és baracklekváros császármorzsa.