kaiserschmarrn
Fotó: Shutterstock

Tradicionális kaiserschmarrn – így készül az igazi osztrák császármorzsa

A kaiserschmarrn az osztrák konyha egyik alapvető fogása, szó szerinti fordításában a császár ételét jelenti. Az idehaza császármozsára keresztelt fogást fogyaszthatjuk főételként és desszertként is egyaránt, a sütés folyamata pedig kifejezetten egyszerű.


A könnyű, habos, apró darabokra szaggatott palacsinta hagyományosan tojásból, lisztből és tejből, valamint rumba áztatott mazsolával készül. Tálalás előtt általában karamellizálják. A tökéletes végeredmény érdekében gyakorlatilag mindegy, hogy sütőben vagy tűzhelyen készítjük, általában a kettő keverékét javasolják. Habár az eredeti verzióból nem maradhat ki a mazsola, ízlés szerint kísérletezhetünk a különböző hozzávalókkal: a diófélék, a cseresznye, az áfonya vagy a szilva például kifejezetten jó párosítás.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 tojás;
  • 350 - 400 ml tej;
  • 180-200 g finomliszt;
  • 3 evőkanál cukor;
  • 2 evőkanál mazsola (kb. 20 g);
  • 1 csomag vaníliás cukor;
  • Ízlés szerint néhány csepp rum;
  • 1 citrom reszelt héja;
  • egy csipetnyi só;
  • 50 g vaj a sütéshez;
  • porcukor a tálaláshoz.

Így készítsük el:

kaiserschmarrn

Fotó: Shutterstock

  • Vegyünk elő egy kisebb tálat, töltsük bele a rumot és nagyjából negyed órán át áztassuk benne a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Míg ázik a mazsola, olvasszuk meg a vajat egy tűzálló serpenyőben.
  • Közben a tésztához keverjük simára a tojássárgáját, a tejet, a lisztet, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután a tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a sóval együtt, majd a adjuk hozzá a tésztakeverékhez.
  • Öntsük a tésztát a serpenyőbe, majd 1-2 perc múlva szórjuk meg a beáztatott mazsolával. Hagyjuk az alját világosbarnára pirulni. Fordítsuk meg a keveréket, majd tegyük a sütőbe nagyjából 6-8 percig, amíg aranybarnára sül.
  • Ha megsült a tészta, vágjuk apró darabokra, és ha szeretnénk karamellizálni, szórjuk meg ízlés szerint kristálycukorral és tegyük vissza a sütőbe vagy akár a serpenyőbe pár percre.
  • Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk például almakompóttal vagy áfonyaszósszal.
(Forrás: Taste Atlas)

Ha a hagyományos mellett különlegesebb változatokkal is megismerkednénk, látogassunk el Budapest egyik legszebb karácsonyi vásárába, az Advent Bazilikába, ahol a Zazie kitelepített standjánál összesen négy izgalmas, friss és újragondolt császármorzsa variációt kóstolhatunk meg:

  • almás-kakukkfüves;
  • forraltboros szilvalekváros;
  • madártejes;
  • és baracklekváros császármorzsa.

A figyelmetekbe ajánljuk