Ha esetleg unod már a hagyományos melegszendvicseket, készítsd el a rendkívül kiadós Croque Madame-ot, ami a franciák egyik kedvence.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1.5 tk liszt
- 3 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 tk dijoni mustár
- 1 db tojássárgája
- 8 szelet kenyér
- 4szelet sonka
- 8 szelet sajt
- 4 db tojás
- olaj
- metélőhagyma
Besamelmártást készítünk: a vaj felét felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre állagúra főzzük, közben ízesítjük és kevés szerecsendiót adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverjük a mustárt és 1 darab tojássárgáját.
A kenyeret világosra pirítjuk a pirítóban, majd megkenjük a besamellel, 1-1 szelet sonkát és sok sajtot teszünk a 2 szelet kenyérre, majd a másik két kenyérszeletet rájuk borítjuk, kicsit lenyomkodjuk, a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt, majd még 1-1 szelet sajtot teszünk a szendvicsek tetejére.
A maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük.
Közben készítsünk tükörtojást, majd a kész melegszendvicsek tetejére csúsztassunk 1-1 tojást. A legvégén őrölt borssal és apróra vágott friss metélőhagymával szórjuk meg.