A croissant elkészítéséhez idő és türelem kell, de mindenképp megéri!
Hozzávalók:
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 1.3 dl tej
- 1 db tojás
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 90 ml joghurt
- fél csomag sütőpor
- 40 dkg finomliszt
- 12.5 dkg margarin
- még egy tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
A 1,3 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt az 1 evőkanálnyi cukorral. Ezután mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá az olajat, joghurtot, tojást, sütőport és a felfuttatott élesztőt. Ezt követően pedig gyúrjuk össze. A tésztát nyújtsuk ki és reszeljük rá a fagyos margarint.Amint ráreszeltük a margarint tekerjük fel a tésztát, majd göngyöljük össze. Fóliával takarjuk le, és minimum 12 órára tegyük a hűtőbe.
Másnap helyezzük egy lisztezett deszkára, vágjuk félbe. Az egyik adagot tegyük vissza a hűtőbe, a másikból pedig formázzunk cipót. Nyújtsuk ki, majd ezt szintén vágjuk 16 részbe. A vastagabb felénél tekerjük fel és formázzunk kis croissant-okat. A másik felével is ugyanezt csináljuk. Ha megvagyunk ezzel, kenjük meg egy felvert tojással, s legvégül egy 180 fokos, előmelegített sütőben süssük aranybarnára.