croissant

Egy falat Franciaország – házi croissant recept

A croissant elkészítéséhez idő és türelem kell, de mindenképp megéri!


Hozzávalók:

  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1.3 dl tej
  • 1 db tojás
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • 90 ml joghurt
  • fél csomag sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 12.5 dkg margarin
  • még egy tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

A 1,3 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt az 1 evőkanálnyi cukorral. Ezután mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá az olajat, joghurtot, tojást, sütőport és a felfuttatott élesztőt. Ezt követően pedig gyúrjuk össze. A tésztát nyújtsuk ki és reszeljük rá a fagyos margarint.

Amint ráreszeltük a margarint tekerjük fel a tésztát, majd göngyöljük össze. Fóliával takarjuk le, és minimum 12 órára tegyük a hűtőbe.

Másnap helyezzük egy lisztezett deszkára, vágjuk félbe. Az egyik adagot tegyük vissza a hűtőbe, a másikból pedig formázzunk cipót. Nyújtsuk ki, majd ezt szintén vágjuk 16 részbe. A vastagabb felénél tekerjük fel és formázzunk kis croissant-okat. A másik felével is ugyanezt csináljuk. Ha megvagyunk ezzel, kenjük meg egy felvert tojással, s legvégül egy 180 fokos, előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

A figyelmetekbe ajánljuk