Cary Grant nagymamája is így készítette!
Ez a recept az 1930-as években megjelent "125 recept híres filmcsillagok receptjei a világ filmbálványainak kulináris titkairól" című szakácskönyvből származik. Nem találtam benne a megjelenési dátumot, de a kép és a tény alapján, hogy Cary szerepel a könyv hátulján, feltételezem, hogy a 30-as évek elejéről származik.
Hozzávalók:
- Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg kristálycukor
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 20 dkg vaj + a formákhoz
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
Elkészítése:
Először a tésztához egy keverőtálban morzsoljuk el a lisztet a felkockázott vajjal, majd a kristály- és a vaníliás cukorral. Ezt követően adjuk hozzá az egész tojást és gyúrjuk össze, majd folpakba csomagolva körülbelül fél órára tegyük hűtőbe. Ha a tészta egyharmadát visszatettük a hűtőbe, maradékot vágjuk négyfelé. Nyújtsuk kör alakúra, utána pedig egy-egy kivajazott mini piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket vágjuk le, az aljukat pedig villával szurkáljuk meg, és a 170 fokra előmelegített sütőben 12 percig süssük elő.
A töltelékhez az apróra kockázott almát lábasban pároljuk a cukorral, a fahéjjal, illetve a szegfűszeggel. A szegfűszeget dobjuk ki, az almás masszával pedig töltsük meg a már elősütött pitealapot. A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és vágjuk keskeny csíkokra. Rácsozzuk be vele a piték tetejét, majd kenjük meg tojássárgájával. Végül a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.