kisfiú fejhallgató

Nagy mértékben árthat a fülhallgató nekünk hosszú távon

A fül- és fejhallgatók gyakori használata a negyvenes éveinkben előforduló halláskárosodáshoz vezethet.


A legújabb elemzések szerint a magas zajszint a jövőben okozhat halláskárosodást.

A gyermekek, tizenévesek és fiatal felnőttek különösen veszélyeztetettek lehetnek, ha naponta több órányi zenét hallgatnak olyan hangerővel, amely meghaladja a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által javasolt napi 70 decibeles átlagos szabadidős zajterhelés határértékét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízható forrása szerint a 12–35 év közötti emberek körülbelül 50 százalékát fenyegeti a halláskárosodás a túl hangos hangok, a füj- és fejhallgatón keresztül hallott zene hosszan tartó, túlzott kitettsége miatt.

A jelentős halláskárosodás nem része a normális egészséges öregedésnek, nagyrészt a zaj okozza

– mondta Dr. Daniel Fink, a Quiet Coalition igazgatósági elnöke.

Ez hasonlít arra a tévképzetre, miszerint a mély ráncok és a bőr pigmentációja a normális öregedés részei, míg ezeket nagyrészt a nap- vagy UV-sugárzás okozza.

Több tanulmány is megállapítja, hogy azok az emberek, akik fejhallgatóhoz vagy fülhallgatóhoz kapcsolt eszközöket vagy zenelejátszókat használnak, károsítják hallásukat.

Dr. Fink szerint ez annyira káros a mai fiatalokra nézve, hogy a negyvenes éveik közepén éri őket olyan halláskárosodás, mint nagyszüleiket a 70-es és 80-as éveikben.

A kommunikációs képesség elvesztése mellett a halláskárosodás összefügg a kognitív hanyatlással is. A kezeletlen halláskárosodásban szenvedő egyéneknél ugyanis idővel nagyobb a demencia kockázata.

A hallásvesztés hallókészülékekkel történő kezelése ugyanakkor csökkenti a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát.

A szakemberek olyat is láttak már, hogy valakinek kilyukadt a dobhártyája a túl sok fülhallgatóval történő zenehallgatás miatt.

Mit tehetünk, hogy megvédjük hallásunk egészségét? Hallgassunk zenét 70 decibel alatt.

A 85 decibel feletti zaj már bizonyítottan halláskárosodást okozhat. A szakemberek szerint nem árt, ha csökkentjük a fülhallgató használati idejét. Zajos környezetben gondoljunk a hallásvédelemre speciális füldugók formájában.

A halláskárosodás jelzői lehetnek, ha nem hallunk valamit zajos környezetben, ha úgy érezzük, nem tudjuk, mit mondtak épp nekünk, vagy ha gyakran sípol a fülünk. Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni.

Amennyiben nem fordulnak elő ezek a jelzések, ötven éves kortól érdemes hallásvizsgálatokra járni.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk