Egy francia város, amit bűn lenne kihagyni decemberben
Getty Images

Egy francia város, amit bűn lenne kihagyni decemberben

Hogy miért? Ezért!


Lyon városa mindössze 2 órányi vonatútra fekszik Párizstól, és minden franciabarát számára kötelező látnivaló. A két folyón, a Rhône-on és a Saône-on átívelő városnak három fő kerülete van. Amelyek pedig a leginkább érdeklik a látogatókat az a folyók közötti félsziget, a Presqu'Île, a régi, dombos le Vieux de Lyon és a Croix-Rousse, amely alagutakkal, titkos lépcsőkkel van tele, amelyek összekötik a házakat, utcákat és a negyedeket.

Természetesen az év minden napján gyönyörű ez a város, de decemberben egészen varázslatos. Ekkor ugyanis Lyon különböző kerületei összegyűlnek a Fete des Lumieres, azaz a Fények Fesztiválja alkalmából. Igen, Franciaország-szerte rengeteg jó fényfesztivál és showműsor van, de ez a legnagyobb és legszórakoztatóbb.

A fesztivál eredete

A fényfesztivál 1852. szeptember 8-ra nyúlik vissza, amikor a Fourviere-hegyen egy Szűz Mária-szobrot akartak felállítani. Az áradások és a rossz időjárás miatt a szobor átadása késett, és az eseményt december 8-ra, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepére halasztották. A folyamatos rossz időjárás még aznap is veszélyeztette a szobor körüli körmenetet és az ünnepséget, de később este, amikor az időjárás végre kitisztult, a helyiek spontán módon gyertyákat helyeztek el az ablakpárkányokon, megvilágítva az utcákat. A mai napig ez a legvarázslatosabb része az egész fesztiválnak. Minden más városban vannak fényshow-k, de Lyon gyertyái egészen egyedülállóak.

Így, aki rajong az ehhez hasonló programokért és nem járt még Lyonban, azoknak érdemes ellátogatniuk decemberben.


(travelawaits)


A figyelmetekbe ajánljuk