person holding blue and white box

Egyik fél se azt érte el a bíróságon, amit szeretett volna, de ezzel valójában mi jártunk a legjobban.


A Fortnite -ot fejlesztő Epic Games és az Apple tavaly ment egymásnak, amikor a Fortnite olyan új fizetős rendszert vezetett be, ami lehetővé teszi az appon belüli vásárlást az Apple App Store megkerülésével. Az Apple reakcióként kitiltotta a Fortnite -ot és az Epic Games-t a platformról, mivel a cég százalékot kap minden App Store-on keresztüli vásárlásért.

Az Epic reakcióként perelt, majd villámgyorsan fel is húzott rá egy reklámkampányt, látszólag minden így volt előre eltervezve. Most ítélet született az ügyükben, a bíró pedig gyakorlatilag arra jutott, hogy mindkét nagy vállalat túlzásba esett. Az Epic azzal, hogy monopóliumot kiáltott az Apple-re, holott elismerte a bíróság, hogy sikerei által egyre közelebb került hozzá a techcég, hogy azzá váljon. Ugyanakkor joguk van százalékot kérni a készülékeken belüli vásárlásokért.

Ráadásul mivel valóban megsértették a feltételeket az új fizetési rendszer bevezetésével, ezért büntetést kell fizetnie az Epic-nek. Ugyanakkor az Apple sem jött ki igazán győztesen ebből az ügyből. A kaliforniai törvények alapján ugyanis törvénybe ütközik az a szabályuk, ami bünteti azt, ha egy fejlesztő egyáltalán megemlíti, hogy az App Store-on kívül van valamiből olcsóbb verzió. Ez ugyanis versenyszabályokba ütközik.

Kissé homályos és zavaros még a kérdés azt illetően, hogy a szabályt, amit az Epic megszegett, az valójában nem szabadott volna szabály legyen. A lényeg, hogy valamikor a jövőben majd az Apple készülékeken képesek leszünk játékokat és egyebet is venni az App Store-on kívül is várhatóan, hála ennek az ítéletnek. Az Apple viszont emiatt nagyon dühös lehet az Epic-re, szóval iPhone-on örökre elbúcsúzhatunk a Fortnite -tól, a bíróság jóváhagyásával.

(Forrás: A.V. Club )


A figyelmetekbe ajánljuk