meteor aszteroida világűr Föld

Sikeresen elraktározta a Bennu aszteroidára küldött OSIRIS-REx nevű űrszonda a kisbolygó különböző mintáit. A szonda még október 20-án gyűjtötte be a kőzet- és egyéb típusú törmelékeket.


Az OSIRIS-REx október 20-án érkezett meg az aszteroidára.

NASA/Goddard/University of Arizona

Az elraktározási műveletet az OSIRIS-REx a tervezettnél néhány nappal hamarabb hajtotta végre a földi irányítók vezényletével, ugyanis október 20-a óta az űrszonda több értékes mintát is elveszített a tárolóeszköz fedelének felfeszülése miatt.

A begyűjtött anyagok várhatóan márciusban indulnak vissza a Földre egy kapszulában, amely 2023-ban érkezik haza.

Az űrszonda sikeresen elraktározta a mintákat az erre a célra kialakított tartályokba.

NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Az OSIRIS-REx az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából. A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulására - írja a ma7.

A Bennu aszteroida szénben gazdag.

NASA/University of Arizona/CSA/York/MDA

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén, éppen ezért fontos, hogy a szakemberek minél többet megtudjanak az aszteroidáról, és gondoskodhassanak a Föld biztonságáról.

A figyelmetekbe ajánljuk