horvát válogatott

Foci EB: Horvátország generációváltáson ment keresztül

A középpályájuk ugyan továbbra is olyan világsztárokból áll, aminek köszönhetően továbbra is érdemes velük sötét lóként számolni, de sok játékosnak ez lesz az első nagyobb próbatétel.


A vezér: Luka Modric

Az előző VB csodája után komoly probléma előtt állt a horvát válogatott Mandzukic, Rakitic és Subasic válogatottból való visszavonulása miatt. Éppen ezért különösen felértékelődött a szerepe Luka Modric-nak, akinek a rutinjával kevés játékosé vetekedhet. A Real Madrid világot zsinórban többször is rommá verő középpályájának továbbra is megbízható pontja, szóval mentálisan fontos szerepe lesz. A VB óta ugyanis alapos fiatalításon ment át a keret, részben kényszerűségből is.

A kulcsember: Ante Rebic

Amikor Ibrahimovic éppen sérült volt, ami gyakran előfordult a szezon során, többnyire Leao vagy Rebic volt a támadások éle és vezére. A horvát szélső pedig hatalmasat fejlődött a szezon során, valósággal szórva a dolgokat. A sérülései okán pedig pont annyi időt hagyott ki a szezon során, hogy kiváló kondícióban lehet a tornára. Amolyan átmenetet képez ő a válogatott két generációja közt, ebből a szempontból is kulcsszerepe lehet. Ráadásul kiváló formában van éppen, nagyon nagy fegyver lehet a támadásoknál.

Gyengepont: Sime Vrsaljko

Sime Vrsaljko posztján generációja nagy tehetségeként indult, karrierjét viszont erősen megtörte sérülékenysége. 2018 óta nem volt olyan szezonja, amikor hosszabb periódusokra le nem sérült volna és egy szezont teljes egészében végig tudott volna játszani. Posztján pedig nincs igazán megfelelő helyettese. Szóval amennyiben jön egy újabb, mostanra menetrendszerű sérülés, akkor könnyen nagy bajba kerülhet a horvát válogatott. Nagy rizikót jelent a játéka és pótlásának hiánya.

Mi a helyzet a keret további részével?

Perisic nyert egy BL-t a Bayernnel, aztán meg visszament az Interhez és rengeteget fejlődött a szezon során taktikailag. Viszont pont annyit játszott, hogy legjobb formáját akár a tornára is tartogathatja. Brozovic és Kovacic mind kiváló szezont futottak, előbbi olasz bajnok, az Inter alapembere volt, utóbbi pedig a BL-döntőig jutó Chelsea-é. Akadnak még olyan tapasztalt figurák, mint Lovren, de a keret magja nagyrészt karrierjük korai szakaszában tartó tehetségekből áll. Érdemes lesz figyelni Livakovic-ra, Orsic-ra és Petkovic-ra, nekik hatalmas kiugrási lehetőség ez a torna.


A figyelmetekbe ajánljuk