Flow-élmény a hálószobában? ─ Egy új kutatás szerint lehetséges

Mi az a flow-élmény és hogyan növeli az elégedettséget a hálószobában? Cikkünkben ezekre keressük a választ.


Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy a hosszú távú kapcsolatokban élő párok átéltek-e már flow-élményt a szexuális együttlét során. Az eredmények alapján a párok nemcsak, hogy megtapasztalták az élményt, de az erősen befolyásolta is párkapcsolati elégedettségüket. Úgy tűnik, a flow gyakorlása alkalmazható a szexuális problémák kezelésére hosszú távú kapcsolatokban, ideértve a vágy csökkenését is.

A flow- vagy áramlat-élményt általában extrém sportokkal vagy művészi élményekkel társítjuk. A fogalmat Csíkszentmihályi Mihály írta le először a 20. század utolsó negyedében. A magyar szakember szerint a következők jellemzik az áramlat-élményt:

  1. képességeinkkel összhangban lévő, egyértelmű célok
  2. erős fókusz
  3. az én-tudat, éntudatosság megszűnése
  4. az időérzékelés megszűnése
  5. azonnali válasz, visszacsatolás a tevékenység jelzéseire
  6. egyensúly képességeink és a feladat nehézsége közt, tehát a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz
  7. a szituáció feletti kontroll megszűnése – amikor már nem félünk az események alakulásától, hanem a jelenlét a lényeg
  8. a tevékenység belülről jutalmaz
  9. teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk, azonosulunk vele

Meglepő lehet, de a friss tanulmány vizsgálta elsőként a flow és a szexuális elégedettség kapcsolatát. A vizsgálatból kiderült, hogy a szenvedélyes, kiteljesítő szex nagyon gyakori az idősebb házaspárok körében. Ezen kívül a tanulmány utal arra is, hogy a szex idővel javul, valamint, hogy ez az egyik legkiemelkedőbb közös tapasztalásuk a pároknak.

Az alacsony szexuális vágy az egyik leggyakoribb szexuális zavar. A párkapcsolati elégedettség és a szexuális elégedettség közötti szoros összefüggés ellenére a kapcsolat minőségének javítása nem mindig elegendő a libidó (szexuális vágy) erősítéséhez. A szexuális együttlét minőségén is lehet javítani.

Az alacsony vágy igen összetett. Sok pár vágyik egy olyan szenvedélyes együttlétre, amelyet a filmekben látnak. Lehet, hogy az áramlat-élmény hiányzik nekik, a filmek gyakran ezt jelenítik meg.

Azok az emberek, akik olyan tevékenységeket folytatnak, amelyek flow-állapotot eredményeznek, általában értelmesebb életet élnek, nagyobb általános jóllétről számolnak be és boldogabbnak érzik magukat, mint azok, akik nem.

Mivel a szex olyan tevékenység, amelyet a legtöbb felnőtt rendszeresen folytat, a kutatók feltételezték, hogy az áramlat-élmény és a szexuális elégedettség kapcsolatának vizsgálatával találhatnak egy új módszert az alacsony szexuális vágy kezelésére.

Peggy Kleinplatz kanadai pszichológus és kutatócsoportja több mint egy évtizeddel ezelőtt elkezdték tanulmányozni az optimális szexuális élményeket. Interjúkkal azonosították az optimális szexuális együttlét összetevőit. Érdekes eredménye kutatásuknak, hogy az interjúkban résztvevők gyakran használtak olyan nyelvezetet, amivel tulajdonképpen a flow élményét írják le. Sokan ugyanis azt mondják az együttlétekre, hogy „mintha a világ többi része eltűnne" vagy „az idő megállni látszik".

Az új kutatásban 100, monogám kapcsolatban élő résztvevő bevonásával kutatták az áramlat-élmény jelenlétét a hálószobákban. A hosszútávú kapcsolatok tanulmányozásával a kutatók le akarták rombolni azt a mítoszt, hogy jó szex csak a kapcsolat elején létezik.

A résztvevők kitöltöttek egy szexuális elégedettséggel, valamint egy áramlatélménnyel kapcsolatos kérdőívet is. A flow összefüggést mutatott a szexuális elégedettséggel. A kutatásban nem találtak jelentős nemi különbséget.

A friss kutatás remélhetőleg az alacsony vággyal küzdők mellett minden párnak segít egy elégedettebb szexuális élet kialakításában.

(Forrás: Psychologytoday)


A figyelmetekbe ajánljuk