Ilyen világban élnénk, ha csak fenntartható energiaforrást használnánk

Ilyen világban élnénk, ha csak fenntartható energiaforrást használnánk

A klímaváltozás napról-napra egyre nagyobb gondot jelent. Mi történne, ha csak fenntartható energiaforrásokat használnánk emiatt?


Mark Jacobson, a Stanford Egyetem munkatársa kollégáival 2008 óta kutatja, hogy tudnánk-e élni csak fenntartható energia felhasználásával. A nem is olyan meglepő válasz az, hogy igen. A szél-, víz-, napenergia elláthatná teljesen a villamos energiát, hőtárolást, és hidrogén tárolást is.

A szállításhoz elektromos járműveket használnánk és hidrogén üzemanyagcellás járműveket alkalmaznánk. Az épületeknél minden fűtést és hűtést elektromos hőszivattyúkkal végeznének, így a víz fűtését is. A gázkályhák helyét átvennék az elektromos indukciós főzőlapok.

Ezáltal 57 százaléknyi energiát és 60 százalékos befektetést spórolnánk meg. Elkerülhetnénk azt az évente bekövetkező hétmillió halálesetet is, melyet a légszennyezés okoz. Végül pedig, megmenthetnénk a bolygót.

Sarah Johnston, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora szerint még szükségünk lesz némi technológiai fejlődésre, hogy odaérjünk. Jelenleg nincs sok lehetőségünk tárolni a fenntartható energia által termelt áramot olyan időszakokra, amikor nincs elég nap vagy szél. Az akkumulátortároló rendszereink folyamatosan javulnak, de csak órákon át tudják biztosítani az áramot, nem napokig.

"Úgy gondolom, hogy a raktározás terén elért technológiai fejlődés kulcsfontosságú lesz."

─ teszi hozzá Johnston.

Egy másik lehetőség lehet a jövőben az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát gazdaságosan átalakítani más, tárolható energiává. Összességében azonban az elmúlt 20 év előrehaladását tekintve lehetünk optimisták a tekintetben, hogy eljutunk oda.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk