Feltámadt a Hubble
Pedig már mindenki temette.

Az űrteleszkóp még június közepén adta meg magát, de akkor még nem tűnt megoldhatatlannak az emberiség egyik leghasznosabb eszközének a megjavítása. A NASA akkor biztonsági üzemmódba helyezte a műszert, mert nem volt ismert a pontos probléma.

Később aztán a többszöri frissítésekre sem reagált a Hubble, ezért úgy tűnt, hogy megvalósul a filmbe illő temetése az eszköznek: a NASA a 2009-es javításoknál beszerelt egy olyan műszert, amely képes a Föld légkörébe irányítani a Hubble-t, hogy aztán megsemmisüljön. Erre végül nem volt szükség.

A szakemberek először egy 1980-as években készült számítógépre gyanakodtak, de egy backup számítógép és egy áramszabályozó egység (PCU) is meghibásodott. Végül múlt héten sikerült átállni a biztonsági hardverekre, és a jelek szerint a biztonsági üzemmódból való visszaállás is sikeresen befejeződött. Így egy hónap után ismét üzemképes ismét az eszköz.

Az 1990-ben fellőtt Hubble elképesztő mennyiségű. több mint 1,5 millió megfigyelésen van túl. Ezekből mintegy 18 ezer tanulmány készült.

A Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit: legutóbb 2009-ben szervizelték, de akkor egy legénységet küldött az űrbe a NASA, hogy új számítógépet, akkumulátorokat és tudományos műszereket cseréljenek. Most azonban erre nem volt lehetőség, hiszen nem rendelkeznek egy hasonló misszióhoz alkalmas űrhajóval.

Az amerikai űrkutatási hivatal régóta számol a Hubble utódlásával: novemberben indul útnak a James Webb űrteleszkópot. Ez a szonda viszont már túl messze, 1,5 millió kilométerre lesz a bolygótól ahhoz, hogy űrhajósok javítani tudjanak majd rajta.

(BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk