fireworks

Egy furcsa objektum újra és újra felrobban a világűrben

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi lehet az.


A csillagászok észrevettek egy különös égitestet, ami rövid idő alatt 1652 alkalommal robbant, hősugarakat kilőve. Ugyanakkor egyelőre ötletük sincs, hogy mi okozza ezt a jelenséget, reménykednek benne, hogy a tanulmányozásával közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. Gyors radiókitörésnek nevezik ezt a folyamatot és először 2007-ben figyeltek fel rá. Ezek a kitörések mindössze másodpercek alatt annyi energiát termelnek, amennyit a Nap egy év alatt. Továbbá nem csak egyszer robbannak, hanem viszonylag rendszeresebben.

A kérdéses égitestet a világ legérzékenyebb radióteleszkópjával észleltek egy rutinszerű adatgyűjtés során. Az 121102-es számú gyors radiókitörésre keresztelt objektum 60 órás megfigyelésük alatt 1652 alkalommal robbant, óránként akár 117 alkalommal. Ez sokkal gyakoribb, mint a legtöbb korábban észlelt hasonló gyors radiókitörés esetében.

A tudósokat nehézség elé állítja a jelenség tanulmányozásában, hogy a legtöbb ilyen nagyon messze található a mi galaxisunktól. Ugyanakkor egyet észleltek tavaly a Tejútrendszerben, ami alapján megállapították, hogy egy erős mágneses térrel rendelkező halott csillagról van szó, amit magnetárnak hívnak.

Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a magnetárok hogyan is okozzák ezeket a kitöréseket. Az biztos, hogy ha az 121102 is egy magnetár, ez esetben ezeket a robbanások a halott csillag felszínén keletkeznek, nem pedig az azt körülvevő gázoktól és portól. Ezt erősíti meg az is, hogy mivel némelyik robbanás a másodperc töredéke alatt ismétlődött, kizárható, hogy közük lenne hozzá az atmoszférában levő gázok és por.

(Forrás: SPACE)

A figyelmetekbe ajánljuk