Centaurus A

Centaurus A

A teliholdnál tizenhatszor szélesebb fekete lyukat találtak

A szóban forgó szupermasszív fekete lyuk a Centaurus A galaxis középpontjában található, mintegy 12 millió fényévnyire.


Csillagászok lélegzetelállító radiohullámos felvételt készítettek, amelyen a hozzánk legközelebbi radioaktív fekete lyuk hatalmas plazmasugarakat okád ki, amelyek több mint tizenhatszor akkora kiterjedésűek, mint a telihold az égboltunkon. A szóban forgó szupermasszív fekete lyuk a Centaurus A galaxis középpontjában található, mintegy 12 millió fényévnyire.

. A fekete lyuknak mintegy 55 millió napnyi, elképesztő tömege van. A Földről nézve a Centaurus A fekete lyukból feltörő plazma nyolc foknyira nyúlik az égbolton, ami 16 egymás mellé fektetett telihold hosszának felel meg. Természetesen ezek a plazmából álló radio buborékok, ahogyan nevezik őket, emberi szemmel nem láthatók. Elég látványos, de egy kicsit hátborzongató is lenne, ha azok lennének.

Különösen klassz, ha rájövünk, hogy az óriási buborékokban lévő plazma közel fénysebességgel mozog, amikor kilökődik, mivel a Centaurus A fekete lyuk elszívja a közeli anyagot. Ezek a rádióhullámok a galaxis közepén lévő szupermasszív fekete lyukba beszívott anyagból származnak.

Centaurus A from ICRAR on Vimeo.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk