Egymilliárd éve történt, a kutatóknak csak most sikerült észlelnie egy kozmikus ütközést
Carl Knox / OzGrav / Swinburne University

Egymilliárd éve történt, a kutatóknak csak most sikerült észlelnie egy kozmikus ütközést

Csillagászoknak először sikerült egy fekete lyuk és egy neutroncsillag ütközését felfedezni.


A Virgo, a LIGO és a KAGRA közös bejelentése azért számít tudományos áttörésnek, mert eddig csupán két fekete lyuk vagy két neutroncsillag kettős rendszerének gravitációs hullámait sikerült észlelni. Az új jelenség pedig egy teljesen új rendszert jelent a csillagászatban.

Ahogy a Big Think cikkéből kiderül, fekete lyukak és a neutroncsillagok az univerzum két legsűrűbb, legszélsőségesebb objektumai, és eleinte mindkettő masszív csillagként születik. Ha ezek a csillagok kifogynak az „üzemanyagból", a Napnál is nagyobb tömegű vörös szuperóriásokká válnak, majd szupernovaként felrobbannak. Ezután a csillagok vagy neutroncsillagokká zsugorodnak össze, vagy összeomlanak és fekete lyuk lesz belőlük – hogy melyik utat választják, az az eredeti tömegüktől függ.

2015-ben aztán a LIGO tudósainak sikerült két fekete lyuk összeolvadása által keletkezett gravitációs hullámokat rögzítenie – rácáfolva Einstein jóslatára, aki szerint, mindezt lehetetlen lesz kimutatni a jövőben. A felfedezésért a kutatók meg is kapták a fizikai Nobel-díjat. Azóta egyébként már több ilyet is sikerült megfigyelni.

Kettős neutroncsillag-rendszereket viszont már 1974-ben felfedeztek a Tejútrendszerben A neutroncsillagok rádióhullámait, a pulzárokat sikerült észlelni.

Most azonban 2020. január 5-én először fedeztek fel két olyan gravitációs hullámot, amelyekben egy fekete lyuk és egy körülötte keringő neutroncsillag egyesült egy objektummá. Az ütközés egymilliárd évvel ezelőtt történt, az egyesülés pedig nagyjából 900 millió évvel ezelőtt. A kutatók mindezt a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban közölték.

A fejlett és érzékeny műszereknek köszönhetően a tömegüket is sikerült meghatározni: a GW200115 elnevezésű esemény alatt a fekete lyuk 8,9, a neutroncsillag pedig 1,9 naptömegű volt.

A csillagászok nem tudtak fényt észlelni az ütközésből, ami arra utal, hogy a fekete lyuk egészben nyelte el a hozzá tartozó neutroncsillagot.

A kutatók elmondása szerint mindez a világegyetem legszélsőségesebb jelenségei közé tartozik.A felfedezés pedig teljesen új utat nyit a fizikában, valamint a csillagok születésében, életében és halálában.

A figyelmetekbe ajánljuk